Ρωσία – ΗΠΑ: Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στις αρχές του επόμενου έτους

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021
Φώτο Αρχείου / Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021 / Πηγή: Russian FM

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν τον Ιανουάριο τον πρώτο γύρο των συνομιλιών για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που επιδιώκει η Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RT.

«Έχει συμφωνηθεί ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος διμερών επαφών μεταξύ των δικών μας και των Αμερικανών διαπραγματευτών, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, και είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπήρξε σειρά συνομιλιών στο επίπεδο των συμβούλων των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Γιούρι Ουσακόφ και Τζέικ Σάλιβαν αντίστοιχα και πως μετά την τελευταία επαφή στην ουσία συμφωνήθηκαν οι οργανωτικές λεπτομέρειες της περαιτέρω συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι παρά την πρόοδο που υπήρξε στον διάλογο για την διεξαγωγή των συνομιλιών για τα θέματα ασφαλείας, θα απαιτηθεί να γίνει πολύ δουλειά πάνω στο περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει προτείνει η Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών, που διατυπώνονται στα δικά μας κείμενα, μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών δεν είναι αποδεκτές και οι ίδιοι έχουν επίσης τις δικές τους ανησυχίες. Είμαστε έτοιμοι να της εξετάσουμε, αλλά προς το παρόν δεν μας τις έχουν παρουσιάσει. Έτσι λοιπόν αν και υπάρχει κατανόηση ως προς την οργανωτική πλευρά του ζητήματος, ως προς το περιεχόμενο απομένει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία δεν έχει περιθώρια υποχώρησης στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ σχετικά με αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως απαράδεκτη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία και ότι θα αναγκαστεί σε μια σκληρή απάντηση, εκτός εάν η Δύση εγκαταλείψει την «επιθετική της γραμμή».

Είπε επίσης ότι η Μόσχα θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για το ότι ορισμένα επιθετικά οπλικά συστήματα δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...