Ρωσία – ΗΠΑ: Συζητούν παράταση της συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών New Start.

ΗΠΑ - Πυρηνικά
Πυρηνικά όπλα σε βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Για την παράταση της συνθήκης New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, που εκπνέει τον Φεβρουάριο συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτός από την παράταση της συνθήκης New Start και για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σε ζητήματα ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή του Πατρούσεφ με τον Σάλιβαν, που ανέλαβε την θέση αυτή στην κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Με τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν που κατείχε την θέση του συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Πατρούσεφ είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά στις συνομιλίες της Γενεύης τον Οκτώβριο του 2020.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της παράτασης της συνθήκης New Start. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της παράτασης της συνθήκης, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτή της πρότασης, την οποία, όπως είπε, θα μελετήσει η Μόσχα.

Η συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η ισχύς της οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, θέτει όρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικής σημασίας πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...