Ρωσία – Ιράν: Επικοινωνία Πούτιν – Ραϊσί για Συρία και διμερείς σχέσεις

Τις εξελίξεις στη Συρία και την τριμερή «διαδικασία Αστάνα» (μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας) για την επίτευξη πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου συζήτησαν χτες για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 10 μέρες οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Σε σύντομη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο Προέδρων επισημαίνεται η βασική ατζέντα συζήτησης που πέρα από τη Συρία συμπεριελάμβανε τη διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, παρά τις «άριστες σχέσεις με την Μόσχα» Ο Αμπντολαχιάν μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT World τόνισε:

«Αναγνωρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, γι αυτό, παρά τις άριστες σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας, δεν αναγνωρίσαμε την απόσπαση της Κριμαίας …των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ από την Ουκρανία. Γι αυτόν τον λόγο επιμένουμε στην θέση αρχής στην εξωτερική μας πολιτική: η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν συνιστά λύση και πιστεύουμε στη θέση μας ως θεμελιώδη πολιτική αρχή».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...