Ρωσία-Ιράν: Συνομιλίες Πούτιν – Ραϊσί για επέκταση της συνεργασίας και επενδύσεις

Η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν -με έμφαση στις επενδύσεις σε Ενέργεια, δρόμους μεταφοράς, υποδομές- βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογο του, Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Μόσχα, σε μια φάση που η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και οι ευρωατλαντικές κυρώσεις ωθούν Μόσχα και Τεχεράνη σε επέκταση της συνεργασίας.

Η υλοποίηση του έργου του μεταφορικού διαδρόμου Βορρά-Νότου ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, «τώρα έχουμε φτάσει στην πρακτική εφαρμογή της κατασκευής του σιδηροδρόμου Βορρά-Νότου», δήλωσε ο Βλ Πούτιν στην έναρξη της συνάντησης, τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ εντατικά. «Έχουμε κερδίσει καλή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 20 τοις εκατό», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η διακυβερνητική συμφωνία για τη δημιουργία ενός πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου υπεγράφη από τη Ρωσία, την Ινδία και το Ιράν το 2000. Στη συνέχεια, ο κατάλογος των μερών στη συμφωνία επεκτάθηκε σε 14. Ο στόχος του έργου είναι να κατευθύνει προς τις αγορές της Ευρώπης τις ροές εμπορευμάτων που προέρχονται από την Ινδία, το Ιράν και τα κράτη του Περσικού Κόλπου μέσω του ρωσικού εδάφους. Σε σύγκριση με τη θαλάσσια διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ο διάδρομος Βορρά-Νότου μειώνει τη συνολική απόσταση κατά περισσότερο από το μισό, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος της μεταφοράς.

Ο Ραϊσί επισήμανε εξάλλου ότι η ρωσο-ιρανική συνεργασία «έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης» στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και των BRICS.

Η ΕΑΕU και το Ιράν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τις  συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών.

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και στη Γάζα είναι βέβαια γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Με πληροφορίες από «Ria Novosti»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...