Ρωσία – Ιράν – Τουρκία: Αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για «πολιτική» λύση στην Συρία

Την απόφασή τους να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την επίτευξη «πολιτικής» λύσης που θα τερματίσει τον 11ετή πόλεμο στη Συρία απορρίπτοντας τις προσπάθειες δυτικών χωρών να δημιουργήσουν στην εμπόλεμη χώρα «νέες πραγματικότητες»,να καταπολεμήσουν «την τρομοκρατία» και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων με γειτονικές χώρες επιβεβαίωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιούλη, οι Πρόεδροι Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ένα εκτενές ανακοινωθέν 16 σημείων οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Βόρεια Συρία «μπορεί να επιτευχθεί μόνον στη βάση διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας» και καταδίκασαν την κλοπή του πετρελαίου δίχως να κάνουν άμεση αναφορά στις κουρδικές οργανώσεις που κάνουν τις γεωτρήσεις με την προστασία του αμερικανικού στρατού. Διαβεβαίωσαν επίσης πως εγγυώνται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας

Σε ό,τι αφορά τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή απορρίπτοντας «όλες τις μονομερείς κυρώσεις» που έχουν επιβάλλει στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ΗΠΑ και ΕΕ.

Επέμειναν ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνον με διαπραγματεύσεις και όχι με επιβολή «στρατιωτικής λύσης» και ανέφεραν πως θα πρέπει να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των προσφύγων σε εθελοντική βάση.

Πριν τη σύνοδο κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του από Ιράν και Ρωσία αλλά και με τον Ιρανό ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αλί Χαταμί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν άκουσε τους συνομιλητές του να αντιτίθενται στα σχέδιά του για κλιμάκωση της επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία (στην οποία αντιτίθενται και οι ΗΠΑ). Ο Χαταμί μάλιστα του τόνισε πως σε περίπτωση νέας τουρκικής επέμβασης στη Βόρεια Συρία θα ωφεληθούν οι τρομοκράτες.

Απαντώντας σε αυτή τη στάση με παρέμβασή του προς το τέλος της συνόδου ο Ερντογάν έδειξε να επιμένει στα σχέδια επέμβασης. Οπως είπε «δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους» ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει σύντομα «τη μάχη» κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Δαμασκός: Δεν έλαβε υποστήριξη Τεχεράνης και Μόσχας ο Ερντογάν

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, που επισκέπτεται το Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του Ιράν ή της Ρωσίας για μια επίθεση στη Συρία που απειλεί να εξαπολύσει από τον Μάιο.

Ο Σύρος αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη με τους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί. Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί παράγοντες στη σύγκρουση που ξέσπασε στη Συρία το 2011, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και την Τουρκία να στηρίζει τους αντάρτες. Κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης την Τρίτη, οι στόχοι του Ερντογάν “δεν επιτεύχθηκαν έπειτα από συνομιλίες και απόψεις που εξέφρασαν οι φίλοι, ο Ιρανός και ο Ρώσος”, δήλωσε ο Μεκντάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...