Ρωσία – Ισραήλ: Νέες δηλώσεις υποδαυλίζουν την ένταση

Την αντιπαράθεση με το Ισραήλ τροφοδότησαν σήμερα νέες δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα καθώς επέμεινε στις σχέσεις του Ισραήλ με τα ακροδεξιά τάγματα στην Ουκρανία ανακοινώνοντας πως «Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ.

Η Ζαχάροβα ουσιαστικά επανέρχεται στο ζήτημα που προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις του Ισραήλ μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περί της εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ που δεν τον εμπόδισε να κάνει το ολοκαύτωμα σε βάρος των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που τις χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις, ασυγχώρητες» και «φρικτό ιστορικό λάθος».

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.

Την Τρίτη το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά» κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».

Ο Ρώσος αρχιραβίνος καλεί τον Λαβρόφ να ζητήσει συγνώμη

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, το οποίο επικαλείται το Jewish Telegraphic Association, ο κύριος ραβίνος της Ρωσίας Μπέρελ Λάζαρ δήλωσε: «Δεν θεωρώ ότ έχω δικαίωμα να δίνω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά δεν θα ήταν άσχημο, αν ζητούσε συγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του. Νομίζω ότι τότε μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν και να γυρίσουμε σελίδα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...