Ρωσία – Καζακστάν: Συνεχίζονται οι σαρωτικές πλημμύρες

Η Ρωσία και το Καζακστάν πλήττονται από σαρωτικές πλημμύρες, με το ύψος των υδάτων να συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως κατά μήκος του ποταμού Ουράλη και άλλων ποταμών.

Η στάθμη του Ουράλη στην πόλη Ορενμπουργκ έφθασε σήμερα στα 11,29 μέτρα, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές, από 10,87 μέτρα που ήταν χτες Πέμπτη, σημειώνοντας ρεκόρ. Οι αρχές της πόλης κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους να απομακρυνθούν αμέσως λόγω της απότομης αύξησης της στάθμης ποταμών που υπερχείλισαν λόγω του χιονιού που λιώνει.

Η περιοχή δίνει μάχη με την άνοδο της στάθμης των υδάτων, αφού μεγάλοι ποταμοί στη Ρωσία και το Καζακστάν υπερχείλισαν, προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες στις περιοχές αυτές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Η στάθμη του νερού αυξάνεται επίσης ραγδαία σε μια άλλη ρωσική περιοχή, την Κουργκάν, ενώ στο γειτονικό Καζακστάν οι αρχές ανέφεραν πως 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα από τις εστίες τους.

Στην Κουργκάν βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, ένα τεράστιο εργοστάσιο που παράγει οχήματα μάχης πεζικού για τον στρατό που έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν το εργοστάσιο, το Kurganmashzavod, έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

Η κατάσταση φαίνεται να κορυφώνεται και τα νερά να αρχίσουν να υποχωρούν από την Κυριακή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να ισχύει σε οκτώ από τις 17 επαρχίες του Καζακστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...