Ρωσία – Κίνα: Ανάπτυξη «στρατηγικών σχέσεων» και εμβάθυνση οικονομικής συνεργασίας

Τη προτεραιότητα που δίνουν Μόσχα και Πεκίνο στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών τους, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ανέδειξε η επίσημη πολύωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα οι πρόεδροι Ρωσία Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησή τους, με τον Σι να κάνει λόγο για «ειλικρινείς, ανοιχτές και φιλικές» συνομιλίες και να διαβεβαιώνει ότι η αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει για περισσότερα από 10 χρόνια θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «στρατηγικούς εταίρους».

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην λεγόμενη «ειρηνευτική πρόταση» του Πεκίνου, την οποία χθες ο Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει.

Τόσο ο Σι όσο και ο Πούτιν είπαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν.

Αμφότεροι επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των κρατών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, σύμφωνα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία δήλωσε ότι η χώρα του είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση. «Θα ήθελα να τονίσω ότι καθοδηγούμαστε συνεχώς από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τηρώντας μια αμερόληπτη θέση», είπε ο Σι προσθέτοντας ότι η Κίνα «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Εμβάθυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασία

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο πρόεδροι στην παραπέρα εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Σι είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των ακόλουθων τριών τομέων τους διμερούς εμπορίου: Της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ηλεκτρονικών.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εταίρος της Ρωσίας λόγω της επέκτασης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικότερα στους τρεις άξονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Σι.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας της Κίνας και σημείωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνεται.

Όπως είπε μάλιστα, μέχρι το 2030, ο συνολικός όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Κίνα θα είναι τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συν 100 εκατομμύρια τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ την ίδια ώρα όλες οι παράμετροι της συμφωνίας για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα τόνισε ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,

Ταυτόχρονα τρέχουν διμερή επενδυτικά σχέδια σε διάφορους κλάδους συνολικού ύψους περίπου 165 δισ. δολαρίων, ενώ συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του πλούσιου επιστημονικού δυναμικού των δύο χωρών, που θα επιτρέψει σε Μόσχα και Πεκίνο να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της πληροφορικής, της ασφάλειας δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ανάπτυξη πληρωμών στο κινεζικό γιουάν στο εμπόριο με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι δύο χώρες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ένα κοινό σώμα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, μια ναυτιλιακή οδό που εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων ακτών της Ρωσίας κατά μήκος των θαλασσών του Αρκτικού Ωκεανού. Η διαδρομή ενοποιεί τα ευρωπαϊκά και τα λιμάνια της Άπω Ανατολής της Ρωσίας και τις πλωτές εκβολές ποταμών στη Σιβηρία σε ένα ενιαίο σύστημα μεταφορών. Το μήκος της διαδρομής είναι 5.600 χλμ. από το στενό Kara στον κόλπο Providence.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Ria Novosti 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...