Ρωσία – Κίνα: Ανοίγουν «νέοι ορίζοντες» στη συνεργασία

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος σήμερα τον επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι που, με σειρά επαφών του στη Μόσχα ολοκληρώνει μια πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», ανέφερε ακόμα ο Πούτιν μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις ενώ πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη(…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ πρόσθεσε ότι οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους».

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση τονίστηκε – σύμφωνα με σειρά ρεπορτάζ – ότι ο όγκος των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δις δολάρια, πριν το 2024.

Νωρίτερα, ο Γουάνγκ είχε συναντηθεί και με το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως «όσο κι αν αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα έχει υπάρξει και παραμένει πρόθυμη να διατηρήσει μια θετική τάξη με τη Ρωσία ως προς την οικοδόμηση ενός νέου τύπου συνεργατικής σχέσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Σύμφωνα με το CNN, ο Γουάνγκ είπε στον «παλιό του φίλο» Λαβρόφ ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την «ενίσχυση και εμβάθυνση της σινο-ρωσικής φιλίας» και πρόσθεσε ότι υπό την ηγεσία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκοι δύο χώρες έχουν διατηρήσει «στρατηγική αφοσίωση» και – σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ – «εναντιώνονται αποφασιστικά σε κάθε μονομερή ή παρενοχλητική συμπεριφορά και διαφυλάσσουν απαρέγκλιτα την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα».

Από την δική του πλευρά, ο Λαβρόφ σχολίασε πως «οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου».

Θυμίζουμε πως τη Τρίτη, ο Γουάνγκ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, στον οποίο μίλησε για τις «πολύ καλές δυνατότητες» που υπάρχουν για «την υπεράσπιση των κοινών στρατηγικών συμφερόντων» των δύο πλευρών.

Όπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο Xinhua «Σινχουά», οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να προστατευθεί αποφασιστικά και η «ειρήνη και η σταθερότητα» ειδικά στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ενώ εναντιώθηκαν στην ψυχροπολεμική «νοοτροπία». Εξέφρασαν δε τη δέσμευσή τους «στην αληθινή πολυμερή συνεργασία, στην εναντίωση σε κάθε μορφή μονομερούς εκφοβισμού, στην προώθηση του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και στον πολυπολικό κόσμο».

«Δεν συζητήθηκε ειρηνευτικό σχέδιο»

Αργότερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι Λαβρόφ και Ουάνγκ Γι δεν συζήτησαν το υποτιθέμενο κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία. «Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αναφορικά με κάποιου είδους “κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο”. Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Κινέζοι εταίροι μας μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού (ειρηνευτικού) σχεδίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...