Ρωσία – Κίνα: Να απομακρυνθούμε από το δολάριο, λέει η Μόσχα

Ρωσία _ Σεργκέι Λαβρόφ

Επίσημες διήμερες επαφές στην Κίνα ξεκίνησε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και στο επίκεντρο των επαφών με Κινέζους αξιωματούχους θα βρεθεί η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ως προς την αντ αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Όπως είπε ο Λαβρόφ μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ, «σήμερα Κίνα και Ρωσία αξιολογούν τις διμερείς τους σχέσεις ως τις καλύτερες σε ολόκληρη την ιστορία τους». Έκανε λόγο για «διαμόρφωση ενός αληθινά πολυπολικού και δημοκρατικού κόσμου, που δυστυχώς παρεμποδίζεται από δυτικές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ», τις οποίες κατηγόρησε ότι επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική με κάθε κόστος.

«Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή αρένα λειτουργεί γενικά σταθεροποιητικά, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο» ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ, ενώ μεταξύ άλλων υποστήριξε πως Κίνα και Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων (σ.σ. που οι ΗΠΑ επιστρατεύουν για μια σειρά θέματα, από Χονγκ Κονγκ μέχρι Nord Stream) ενισχύοντας την επιστημονική και τεχνολογική τους αδυναμία και απομακρυνόμενες από το αμερικανικό δολάριο στο εμπόριο.

Σε ότι αφορά στην στρατιωτική συνεργασία, μιλώντας πρόσφατα στο πρακτορείο «Ιντερφαξ» ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα Ζχανγκ Χανχουί τόνισε ότι η χώρα του θα επιδιώξει τακτική συνεργασία με τη Ρωσία ως προς την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «σημαντικό πυλώνα» την «αμυντική συνεργασία» των δύο πλευρών, «σημαντική προστασία» για τη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο. «Ως δύο μεγάλες δυνάμεις, Κίνα και Ρωσία μοιράζονται ευρέως κοινά συμφέροντα και θα ειδικές ευθύνες για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας» είπε μεταξύ άλλων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...