Συνάντηση είχαν σήμερα στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενόψει της άφιξης, σήμερα, στην κινεζική πρωτεύουσα, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα όσα συζήτησαν επιβεβαίωσαν τη σημασία που δίνουν οι δύο χώρες στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους, με φόντο τη κλιμάκωση του ανταγωνισμού τους με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Οι δύο πλευρές συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν και στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο εξέφρασε κατανόηση και στήριξη στις αξιώσεις της Μόσχας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν θα παραστεί μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στους οποίους ΗΠΑ και μια σειρά σύμμαχοί τους (πχ. Ιαπωνία, Βρετανία) έχουν κηρύξει διπλωματικό μποϊκοτάζ, επιβεβαιώνοντας και έτσι την πολύπλευρη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως άλλωστε αυτό εκδηλώνεται και στην ανατολική Ευρώπη (βλέπε σχετικό θέμα).
Καθόλου τυχαία, ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία συζήτησαν Λαβρόφ και Γουάνγκ ήταν – σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των κινεζικών «Γκλόμπαλ Τάιμς» – οι εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και Ρωσίας – ΝΑΤΟ, με τον δεύτερο να εκφράζει (σύμφωνα με την ίδια πηγή) «κατανόηση και στήριξη» στις θέσεις της Μόσχας. Επίσης, το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές ευθυγράμμισαν επίσης την θέση τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Κορεατική Χερσόνησος».
Ο Γουάνγκ μίλησε για τη «στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που αναπτύσσεται βαθύτερα και γίνεται πιο πραγματιστική», υποστηρίζοντας «οι δύο χώρες έδειξαν σταθερή εμπιστοσύνη στην διαφύλαξη καίριων συμφερόντων (τους) και απέσπασαν πιο καρποφόρα αποτελέσματα σε συνεργασία αμοιβαία επωφελή αλλά και εντόπισαν αποτελεσματικά μέτρα στην αντιμετώπιση προκλήσεων». Αναφερόμενος στη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας που οι δύο πλευρές προτάσσουν ο Κινέζος ΥΠΕΞ στάθηκε «στη σημαντική συμφωνία για σύνδεση της κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», ενώ ξεχώρισε και τη πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης στην «εφοδιαστική αλυσίδα του ενεργειακού τομέα».Σημειωτέον ότι Πούτιν και Σι αναμένεται να υπογράψουν σειρά διμερών συμφωνιών, μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ενέργεια.
Από τη πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία για την «οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης».
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ μίλησε και για «δέσμευση (των δύο πλευρών) στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε Ασία – Ειρηνικό ενάντια σε κάθε προσπάθεια για την δημιουργία ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ στρατοπέδων και ομάδων», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να στερεώσουν και διευρύνουν συμμαχίες, με σχήματα όπως το QUAD, όπου – σημειωτέον – συμμετέχει και η Ινδία.
Τη σημασία της σημερινής του επίσημης άφιξης στο Πεκίνο περιέγραψε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αρθρογραφώντας στο (κινεζικό κρατικό πρακτορείο) «Σινχουά», με τίτλο «Ρωσία και Κίνα: μια στρατηγική εταιρική σχέση, προσανατολισμένη στο μέλλον».
Μεταξύ άλλων μίλησε για «επίπεδο άνευ προηγουμένου» που χαρακτηρίζει τη διμερή συνεργασία που «έχει γίνει πρότυπο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και έμπνευσης για το μέλλον». Ξεχώρισε και αυτός την Ενέργεια ως πεδίο πολλά υποσχόμενο για την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας ενώ κατέληξε ότι «οι χώρες μας διαδραματίζουν ένα σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο σημερινό, γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον».