Ρωσία – Κίνα: Σύσφιξη σχέσεων και πολλές συμφωνίες θα συζητήσουν στο Πεκίνο Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ

Πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας προετοιμάζουν η Ρωσία και η Κίνα, τις οποίες θα υπογράψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο όπου θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι συζητείται η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή όπου ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη. Όμως το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, το οποίο για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και η επικείμενη άφιξη του Πούτιν, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, επισκιάζουν μια διοργάνωση που έχει ήδη μεταμορφωθεί από την πανδημία του κορονοϊού. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας. Να σημειωθεί ότι η Κίνα κατέστη πρόσφατα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ. Πρόσθεσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση και ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ και ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία, πρόσθεσε ο Ουσακόφ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...