Ρωσία – Λευκορωσία: Εξετάζουν κοινά αντίποινα στη Λιθουανία για τους περιορισμούς στο Καλίνινγκραντ

putin-lukasenko
Φώτο αρχείου

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας εργάζονται πάνω σε «κοινά μέτρα» που μπορούν να λάβουν προκειμένου να απαντήσουν στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση κάποιων αγαθών προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ο θύλακας συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και βασίζεται στη διέλευση από τη Λιθουανία για τη μεταφορά των περισσότερων προϊόντων που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντρ Λουκασένκο «επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που οφείλεται στις παράνομες κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Λιθουανία (…) και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα», επισήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Εκτός από το Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία. Αντίθετα μοιράζεται 680 χιλιόμετρα με τη Λευκορωσία, τον βασικό σύμμαχο της Μόσχας.

Αυτή την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, με τη Μόσχα να ζητεί την άρση των κυρώσεων που αφορούν τη διαμετακόμιση προϊόντων, βασιζόμενη σε μια συμφωνία του 2002 όταν οι χώρες της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Στα τέλη Ιουνίου ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, ο Αντόν Αλιχάνοφ, εκτίμησε ότι ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί στο 40% με 50% των προϊόντων που φτάνουν στον θύλακα.

Νωρίτερα σήμερα η Λιθουανία επέκτεινε τους περιορισμούς στη διέλευση από το έδαφός της προϊόντων από τη Ρωσία με προορισμό το Καλίνινγκραντ.

Από σήμερα απαγορεύεται η διαμετακόμιση από το λιθουανικό έδαφος προϊόντων όπως η ξυλεία, το αλκοόλ, τα χημικά με βάση το αλκοόλ και το τσιμέντο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της Λιθουανίας.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...