Ρωσία: Μάχες μεταξύ της ρωσικής εθνοφρουράς και ένοπλων ομάδων στα περίχωρα του Μπέλγκοροντ

Σε «νομικό καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». έθεσε η Ρωσία την περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία και στην οποία μαίνονται μάχες μεταξύ της ρωσικής εθνοφρουράς και ομάδων ενόπλων. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ ο οποίος έκανε λόγο για εισβολή ομάδας Ουκρανών σαμποτέρ.

Το καθεστώς αυτό, που αποφασίστηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας (FSB), προβλέπει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνήτης, τη δυνατότητα απομάκρυνσης πολιτών από τις εν λόγω περιοχές, τον αυξημένο έλεγχο των τηλεπικοινωνιών, τη διευκόλυνση των επεμβάσεων των «αντιτρομοκρατικών» δυνάμεων ή τους ενισχυμένους ελέγχους ταυτοτήτων και οχημάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ ανέφερε ότι η ουκρανική DRG, εισέβαλε σήμερα στην περιοχή της πόλης Γκραϊβορόν. Σημείωσε ότι ο στρατός, οι συνοριοφύλακες, η FSB και η Εθνική Φρουρά «λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την εξάλειψη του εχθρού».

Το πρωί, η πόλη δέχτηκε πυρά όλμων από την Ουκρανία για αρκετές ώρες και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν – ένας άνδρας και μια γυναίκα. Επιπλέον, στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκαν ψεύτικα μηνύματα καλώντας τους να εκκενώσουν την πόλης Shebekino. Σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, πρόκειται για μια προβοκάτσια με στόχο να προκαλέσει πανικό στον άμαχο πληθυσμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπελγκορόντ, ανέφερε επίσης, ότι υπήρξαν ενδείξεις μάχης σε τρεις οικισμούς στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Ουκρανία στην Ρωσία. Το κανάλι «Open Belgorod» στο Telegram ανέφερε ότι σε ορισμένα χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

«Κατανοούμε απόλυτα τον σκοπό μιας τέτοιας δολιοφθοράς – να αποσπάσουν την προσοχή από την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, να ελαχιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος της απώλειας του Αρτεμόφσκ από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Η Ουκρανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα γεγονότα στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας και μελετά την κατάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, ανέφεραν ότι πίσω από τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ βρίσκονται μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».

Η ομάδα που αποκαλείται λεγεώνα «Ελευθερία στη Ρωσία» η οποία ισχυρίζεται ότι σχεδιάζει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, ανέφερε με ανάρτηση της στο Twitter ότι «απελευθέρωσε πλήρως» την παραμεθόριο πόλη Κοζίνκα και ότι οι ομάδες της βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού Γκραιβορόν, προς τα ανατολικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...