Ρωσία: Μεγάλη κλίμακας επίθεση σε Λουγκάνσκ

Ρωσικά και Λευκορωσικά τεθωρακισμένα σε άσκηση στη Λευκορωσία 5 μέρες πριν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - 19 Φλεβάρης 2022
Φώτο Αρχείου

Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μεγάλη κλίμακας επίθεση στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, αν και χωρίς «μεγάλη επιτυχία» μέχρι στιγμής.

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μια συγκεκριμένη κλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει. Και μπορούμε να πούμε ότι, εκ των πραγμάτων, είναι μέρος της πλήρους κλίμακας επίθεσης που σχεδιάζει η Ρωσία», δήλωσε ο Σερχίι Χαϊντάι, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική επίθεση εκτυλίσσεται δυτικά από την υπό ρωσική κατοχή πόλη Κρεμίνα στη βορειοανατολική Ουκρανία. «Δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά εξακολουθεί να ελέγχεται από τις αμυντικές μας δυνάμεις», ισχυρίστηκε ο Χαϊντάι.

Για κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων έκανε λόγο και το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού στην σημερινή του ενημέρωση.

Πιέζει για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών το Κίεβο

Οι ουκρανικοί ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται από την ρωσική πλευρά, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποτελούν μία προσπάθεια να πειστεί το ευρωατλαντικό μπλοκ να επισπεύσει την παράδοση βαρύτερου οπλισμού και κυρίως μαχητικών αεροσκαφών, για την οποία πιέζει έντονα το τελευταίο διάστημα το Κίεβο.

Το αίτημα αυτό επανάλεβε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Χρειαζόμαστε πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», είπε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δυναμική της συνεργασίας μας» και να δράσουμε «γρηγορότερα από τον επιτιθέμενο» συμπλήρωσε

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα έχει αρκετές διμερείς συναντήσεις στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που είχε μέχρι στιγμής στη βελγική πρωτεύουσα ήταν «αρκετά συγκεκριμένες».

(Πηγή: CNN, TASS, Ria Novosti)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...