Η Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα την μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, καθώς κλιμακώνεται σταθερά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και ο κίνδυνος επέκτασής της. Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» και μάλιστα με τη συμβολή της Δύσης.
Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και πλέον είναι σχεδόν καθημερινές, έχουν στόχους ακόμη και στη Μόσχα, αλλά και τη χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.
Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους σε τουλάχιστον έξι περιοχές βαθιά μέσα στη Ρωσία, στις περιοχές Πσκοφ, Μπριάνσκ, Καλούγκα, Ορλόφ, Ριαζάν και Μόσχα.
Τουλάχιστον τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Ιλιούσιν Il-76 υπέστησαν ζημιές στην επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία – που είναι μέλη του ΝΑΤΟ – και πάνω από 600 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.
Ο εναέριος χώρος του αεροδρομίου Βνούκοβο, στην περιοχή της Μόσχας, έκλεισε για λίγη ώρα τις πρώτες πρωινές για ακόμη μια φορά εξαιτίας των ουκρανικών επιθέσεων.
Το υπουργείο Άυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι καταρρίφθηκαν πέντε ουκρανικά UAVs, τρία στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νότια, συνορεύει με την Ουκρανία), ένα στην περιφέρεια Ορλοφ (κεντρικά) και ένα στην Καλούγκα (νότια της περιφέρειας της Μόσχας).
Στο μεταξύ είχαν προηγηθεί οι σφοδρότερες ρωσικές επιδρομές στο Κίεβο που «σφυροκοπείται» εδώ και μήνες. Συνολικά στην ουκρανική επικράτεια η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 40 αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που μετέφεραν ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μέσα στη νύχτα, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα «απώθησε επιθέσεις του εχθρού με drones από τη θάλασσα», στο επίπεδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, της κύριας βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
«Οι επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ειρηνικούς στόχους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του Κιέβου», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας πως τα ουκρανικά UAVs «δεν θα μπορούσαν να διανύσουν τέτοια απόσταση χωρίς τροφοδοσία πληροφοριών από δυτικούς δορυφόρους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters