Ρωσία – ΝΑΤΟ – ΕΕ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης με αφορμή την εκτόξευση από τη Μόσχα πυραύλου κατά δορυφόρου

Σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, μεταξύ ΝΑΤΟΕΕ και Ρωσίας, οδήγησε η εκτόξευση από τη Μόσχα πυραύλου κατά κατά ενός παλιού δορυφόρου της. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στις 15 Νοέμβρη εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο και κατέστρεψαν τον παλιό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο « COSMOS 1408».

Η εκτόξευση χαρακτηρίστηκε από τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ως δοκιμή ενός συγκεκριμένου τύπου πυραύλου και η επιτυχία της, σήμανε συναγερμό σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι οποίες έσπευσαν να καταδικάσουν την καταστροφή του δορυφόρου ως «πράξη ανεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η ρωσική ενέργεια «παρήγαγε μεγάλη ποσότητα διαστημικών απορριμμάτων που αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο για διαστημικές δραστηριότητες με πληρώματα και χωρίς πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των αστροναυτών και των κοσμοναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Αφού ισχυρίστηκε ότι «η διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών είναι επικίνδυνη και εξαιρετικά αποσταθεροποιητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των διαστημικών παραγόντων», μπήκε και στο «ζουμί» των αντιδράσεων λέγοντας ότι «με αυτή τη δοκιμή, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε την ικανότητά της να καταστρέφει δορυφόρους στο διάστημα. Αυτή η απειλητική συμπεριφορά εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης και υπονομεύει τη σταθερότητα στο διάστημα. Είναι μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να προωθηθούν οι διεθνείς συζητήσεις προκειμένου να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν πρότυπα υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα».

Στη «σθεναρή» καταδίκη της «απερίσκεπτης και ανεύθυνης» – όπως την χαρακτήρισε- πυραυλικής δοκιμής προχώρησε το ΝΑΤΟ. Στην ανακοίνωση του το Βορειοατλαντικό Σύμβούλιο (NAC) ισχυρίζεται ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας καταδεικνύουν ένα πρότυπο ανεύθυνης συμπεριφοράς και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τα οικονομικά, επιστημονικά και εμπορικά συμφέροντα όλων των εθνών και παραγόντων που επιδιώκουν να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...