Ρωσία: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των «υπαρξιακών απειλών»

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και επικύρωσε με προεδρικό διάταγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, εκθέτοντας αναλυτικά τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Μόσχα θα λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα σε απάντηση μη φιλικών πράξεων ενάντια στη Ρωσία».

Όπως επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον «υπαρξιακές απειλές» για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από «μη φιλικές χώρες». Έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη πίεση» που ασκείται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία από τους δυτικούς ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, οι ΗΠΑ κατονομάζονται ρητά ως ο βασικός «υποκινητής» της «αντιρωσικής γραμμής» παγκοσμίως, ενώ αντανακλάται η αλλαγή του πλαισίου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Στις μη φιλικές χώρες έχουν συμπεριληφθεί ήδη όσες είναι στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων, όπως τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της G7 κ.ά.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Ρωσία σκοπεύει «να παρέχει βοήθεια στους συμμάχους και εταίρους» σε ασφάλεια και ανάπτυξη, «ανεξάρτητα αν λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση ή συμμετέχουν σε διεθνή οργανισμό».  Η Ρωσία σκοπεύει επίσης να επικεντρωθεί στην υποστήριξη διαδικασιών «ολοκλήρωσης» με Ασία – Ειρηνικό, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...