Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο με τον οποίο καταγγέλλεται η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης σήμερα, 29 Μαΐου.

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί στις 19 Νοέμβριου του 1990 από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν. Περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CFE τον Ιούλιο του 1992. Τον Ιούλιο του 2007 η Ρωσία ανέστειλε την ισχύ της, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε ότι σταματάει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής ομάδας για τη Συνθήκη CFE.

Στις 10 Μαΐου ο Πούτιν κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) νομοσχέδιο για την καταγγελία της Συνθήκης. Την περασμένη εβδομάδα η Κρατική Δούμα ψήφισε «υπέρ» της εξόδου από τη Συνθήκη CFE, ενώ στις 24 Μαΐου τον νόμο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας( άνω βουλή).

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τη συνθήκη «σύμφωνα με τις διατάξεις της» θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών.

Πεσκόφ: «Μεγάλο κενό» στον έλεγχο των εξοπλισμών

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ένα «μεγάλο κενό» αναδύεται στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών ως αποτέλεσμα των κακών σχέσεων ανάμεσα σε ορισμένα κράτη, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία δεν φέρει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

«Σε αυτόν τον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών, της στρατηγικής σταθερότητας, ένα μεγάλο κενό προκύπτει τώρα, βέβαια, το οποίο στην ιδανική περίπτωση θα γεμίσει επειγόντως από νέα θεσπίσματα διεθνούς δικαίου για να ρυθμίζουν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ωστόσο πως «για να συμβεί, χρειαζόμαστε διμερείς σχέσεις που να λειτουργούν με μια ολόκληρη σειρά κρατών που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν ήταν «δική μας ευθύνη».

Η Ρωσία ανέστειλε πρόσφατα τη συμμετοχή της και σε άλλες  συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, κατηγορώντας τα δυτικά κράτη ότι τις παραβιάζουν διαρκώς. Ανάμεσα στις συνθήκες που έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει είναι η συνθήκη INF, για τα πυρηνικά μεσαίας εμβέλειας και η συνθήκη New START, που ρυθμίζει την εξάπλωση των πυρηνικών, και έχει αρχίσει να μετακινεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW, Svoboda.org

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...