Ρωσία: Οι δαπάνες ξεπερνούν τα έσοδα, καθώς τα ενεργειακά έσοδα υποχωρούν

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έμειναν πίσω από το πρόγραμμα, συμβάλλοντας σε ένα βαρύ τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Μέχρι στιγμής (……) έχουμε καλύψει περίπου το 30% των ετήσιων εσόδων. Και έχουμε καλύψει το 39% των δαπανών για το τρέχον έτος», δήλωσε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη. «Συνεπώς εξακολουθούμε να έχουμε μια προσωρινή ανισορροπία, η οποία θα πρέπει να εξισορροπηθεί με την πρόοδο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Η Ρωσία κατέγραψε ένα έλλειμμα 3,4 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (44 δισ. δολαρίων) στους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες, κυρίως λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και την υποχώρηση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπόκεινται σε μια σειρά δυτικών κυρώσεων οι οποίες περιορίζουν τις πωλήσεις προς τη Δύση και επιδιώκουν επίσης να περιορίσουν την διεθνή τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του έτους, το έλλειμμα βρισκόταν 17% πάνω από τα σχέδια της κυβέρνησης για έλλειμμα 2,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2023 στο σύνολό του.

Οι δαπάνες ήταν κατά 26,3% υψηλότερες, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 22,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...