Ρωσία: Οι ΗΠΑ στρατολογούν τζιχαντιστές του ΙΚ για να τους στείλουν στην Ουκρανία

Σημαία του ISIS, «Ισλαμικό Κράτος»
Φώτο Αρχείου / Σημαία του ISIS, «Ισλαμικό Κράτος»

Η Ρωσία, και συγκεκριμένα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κατηγόρησαν σήμερα τις ΗΠΑ ότι στρατολογούν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) για να τους στείλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ως μισθοφόροι εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ρωσικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ιβάνοφ, είπε ότι «οι ΗΠΑ προσελκύουν ενεργά μέλη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚ, που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία με την ιδιότητα των μισθοφόρων». 

Ο Ιβάνοφ υποστήριξε ότι τον Απρίλιο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μεσολάβησαν για την απελευθέρωση περίπου 60 μελών του ΙΚ, ηλικίας 20-25 ετών, από φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας. Στη συνέχεια, οι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Τάνφ στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ, για στρατιωτική εκπαίδευση και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη βάση έχει γίνει εδώ και καιρό «κέντρο τρομοκρατών», όπου έως και 500 μέλη του ΙΚ και άλλοι τζιχαντιστές, πιστοί στην Ουάσιγκτον, «υποβάλλονται σε επανεκπαίδευση ταυτόχρονα». Τόνισε ότι όσοι γεννήθηκαν στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία είχαν προτεραιότητα.

«Οι ειδικές ομάδες τους έχουν ως επί το πλείστον αποστολή να πραγματοποιούν πράξεις δολιοφθοράς κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και επίσης στην Ουκρανία», είπε ο Ιβάνοφ. Το μάθημα εκπαίδευσης στο Αλ Τανφ, τόνισε, περιλαμβάνει οδηγίες για τη χρήση των διαθέσιμων τύπων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων, αναγνώρισης και επίθεσης drones MQ-1C και μέσων επικοινωνίας και παρατήρησης.

(Πηγή: TASS, Ria Novosti, Ren.tv)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...