Ρωσία: Οι πλημμύρες επεκτείνονται απειλώντας χιλιάδες ανθρώπους

Σειρήνες συναγερμού για πλημμύρα ήχησαν σήμερα σε δύο ρωσικές πόλεις, προειδοποιώντας χιλιάδες επιπλέον ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως, καθώς δύο μεγάλοι ποταμοί έχουν φθάσει σε σημείο υπερχείλισης στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, πρόσθεσε όμως ότι οι πιο δύσκολες ημέρες δεν έχουν ακόμα παρέλθει για τις περιφέρειες Κουργκάν και Τιουμέν.

«Οι δύσκολες ημέρες εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας στις περιφέρειες Κουργκάν και Τιουμέν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έρχεται πολύ νερό», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, χώρας που πλήττεται επίσης σκληρά από τις πλημμύρες.

Τα χιόνια, που λιώνουν γρήγορα σε μεγάλα τμήματα της οροσειράς των Ουραλίων και στη Σιβηρία, έχουν κάνει να φουσκώσουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς, οι οποίοι υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας μέχρι τώρα τουλάχιστον 10.500 σπίτια ενώ πολλές χιλιάδες άλλα κινδυνεύουν.

Ο ποταμός Ουράλης, ο τρίτος μεγαλύτερος της Ευρώπης, ο οποίος χύνεται στην Κασπία, έσπασε την Παρασκευή ένα αναχωματικό φράγμα και πλημμύρισε την πόλη Ορσκ λίγο νότια από την οροσειρά των Ουραλίων. Πιο κάτω στον ρου του ποταμού, στο Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων, η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Στο Ορσκ εκατοντάδες εξοργισμένοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί το φράγμα έχει μείνει ασυντήρητο εδώ και δεκαετίες.

Οι σειρήνες στην Κουργκάν, πόλη στον ποταμό Τομπόλ, παραπόταμο του Ιρτίς, προειδοποίησαν τον πληθυσμό να απομακρυνθεί αμέσως.Η στάθμη του νερού στο Όρενμπουργκ αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο αύριο, Τετάρτη.

Με τις μεγάλες ποσότητες του νερού που ρέει στους ποταμούς, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο Όρενμπουργκ, το Κουργκάν και το Τιουμέν, μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια στη Δυτική Σιβηρία – η μεγαλύτερη λεκάνη υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...