Ρωσία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία όσο χρειάζεται, δηλώνει το Κρεμλίνο

Φωτό αρχείου από τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία για όσο θεωρεί ότι χρειάζεται, καθώς η κατάσταση στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας επιδεινώνεται.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ» είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς… Κάλεσε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να ενεργήσουν ως «ισχυρός παράγοντας αποτροπής» προς τη Ρωσία.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ προειδοποίησε χτες ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει παρά μόνο να επιδεινώσει την εγχώρια κρίση της με απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ότι αυτή η ιδέα είναι απαράδεκτη για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σήμερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για πόσο καιρό οι ρωσικές δυνάμεις θα σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος σε μέρη που θεωρούν πως χρειάζεται και αρμόζει, και θα παραμείνουν εκεί για όσο η στρατιωτική ηγεσία μας και η ανώτατη διοίκησή μας θεωρούν ότι αρμόζει», είπε.

«Η κατάσταση στη γραμμή επαφής παραμένει, φευ, εξαιρετικά ανειρήνευτη, η κατάσταση κλιμακώνεται και αλλάζει προς το χειρότερο. Ο όγκος των βομβαρδισμών αυξάνεται», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ένας ηγέτης από τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πετρούσεφ, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα αν παραστεί ανάγκη. «Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, όχι. Ωστόσο, παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς. Απτά μέτρα θα ληφθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως το Κίεβο μεταφέρει επιπρόσθετες δυνάμεις και όπλα στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς και παραβιάζει την εκεχειρία.

Είπε ακόμη ότι οι δηλώσεις της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών περί ευθύνης της Ρωσίας στην κλιμάκωση των εντάσεων στο Ντονμπάς συνιστούν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. «Προσέξαμε την επιθετική εκστρατεία πληροφοριών που εξαπέλυσαν πρόσφατα η Ουκρανία και ορισμένες δυτικές χώρες που προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι κλιμακώνει τις εντάσεις στο Ντονμπάς και στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Η επιδεινούμενη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία προκλήθηκε από τις ίδιες αρχές του Κιέβου, επιλέχτηκε ως δικαιολογία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του ρωσικού στρατού χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να κατηγορηθεί η Μόσχα ότι κλιμακώνει τις εντάσεις.

«Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική παραπληροφόρησης και προπαγάνδας είναι ενέργειες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν το απαραίτητο πληροφοριακό υπόβαθρο και να εκτρέψουν την προσοχή από τις στρατιωτικές ετοιμασίες του ίδιου του Κιέβου στο Ντονμπάς, την υπονόμευση από την Ουκρανία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και την ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...