Ρωσία – Ουκρανία: H Μόσχα θα απαντήσει στις πολιτικές «εκκαθαρίσεις» του Κιέβου δηλώνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα απαντήσει σ’ αυτό που χαρακτήρισε «εκκαθαρίσεις» στο πολιτικό πεδίο, μία ημέρα αφού ουκρανικό δικαστήριο έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό γνωστό φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβετσούκ, σε ένα ακόμη επεισόδιο ενοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία. Ο Πούτιν επέκρινε την Δύση ότι υποστηρίζει αυτές τις εκκαθαρίσεις, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν την Ουκρανία σε αντίποδα της Ρωσίας.

«Κατά τα φαινόμενα, και αυτό είναι πολύ λυπηρό, την Ουκρανία αργά αλλά σταθερά την μετατρέπουν σε κάποιον αντίποδα της Ρωσίας, σε κάποια αντι-Ρωσία, σε κάποιο πεδίο από το έδαφος του οποίου διαρκώς και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιμένουμε ειδήσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Δήλωσε επίσης ότι η Δύση υποστηρίζει τις «εκκαθαρίσεις» που άρχισαν στην Ουκρανία στο πολιτικό πεδίο. «Αυτή τη στιγμή, όπως είναι γνωστό, εκεί πραγματοποιούνται προφανείς εκκαθαρίσεις του πολιτικού πεδίου. Απαγορεύονται εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Και δεν τρέχει τίποτα, οι δυτικοί μας εταίροι δεν αντιδρούν καθόλου σ’ αυτό, για να μη πούμε ότι υποστηρίζουν παρόμοιες αποφάσεις» δήλωσε ο Πούτιν.

Το ουκρανικό δικαστήριο με απόφαση του έθεσε χθες σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς κατηγορείται ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία τον Βίκτορ Μεντβετσούκ, ο οποίος προωθεί πιο στενές σχέσεις με την Μόσχα.

Αυτήν την εβδομάδα ενημερώθηκε ότι είναι ύποπτος για εσχάτη προδοσία όπως και ότι προσπάθησε να καταληστεύσει τον εθνικό πλούτο της Κριμαίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποσκοπούν στο να επισκιάσουν την κριτική που ασκεί στην κυβερνητική πολιτική.

Μετά την ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε στο δικαστήριο του Κιέβου οκτώ ώρες, ο Μεντβετσούκ διατάχθηκε να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό έως τις 9 Ιουλίου, να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι και να παραδώσει το διαβατήριο του.

Έξω από το δικαστήριο, είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος εθνικιστών διαδηλωτών που φώναζαν «Ο Μεντβετσούκ είναι πράκτορας του Κρεμλίνου» κι άναψαν φωτιά κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Μεντβετσούκ μπορεί να καταδικαστεί σε περισσότερα από 15 χρόνια κάθειρξη.

Δείτε ακόμα...