Ρωσία – Ουκρανία: Πούτιν και Ζελένσκι θα συζητήσουν με Αφρικανούς ηγέτες ένα ειρηνευτικό σχέδιο, λέει η Νότια Αφρική

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν να συναντήσουν ομάδα Αφρικανών ηγετών προκειμένου να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές.

«Οι συζητήσεις μου με τους δύο ηγέτες έδειξαν πως είναι αμφότεροι έτοιμοι να δεχθούν τους Αφρικανούς ηγέτες και να συζητήσουν για το πώς αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα τέλος», δήλωσε ο Ραμαφόζα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης στο Κέιπ Τάουν. «Το αν αυτό θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν», είπε.

Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να δεχθούν την αποστολή στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, τη Μόσχα και το Κίεβο, ανέφερε δήλωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντας, της Αιγύπτου, του Κονγκό και της Ζάμπιας.

Ο Ραμαφόζα είπε πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν «επιφυλακτική» υποστήριξη στο σχέδιο και πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίσης ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...