Ρωσία – Ουκρανία: Στο κέντρο της Μαριούπολης διεξάγονται πλέον οι μάχες

Στο κέντρο της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί οι μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού και των νεοναζί του Τάγματος Αζόφ, για τον έλεγχο της πόλης. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boichenko έκανε λόγο στο BBC για την παρουσία ρωσικών αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης. Είπε ότι πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών είτε είναι κατεστραμμένα είτε έχουν καταστραφεί και το 30% από αυτά δεν μπορούν να αποκατασταθούν.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα στον πρώτο επίσημο απολογισμό για την έκρηξη στο δημοτικό θέατρο, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει νεκρός και μόνο ένας σοβαρά τραυματίας.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, μάχες διεξάγονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στα προάστια του Κιέβου, ενώ σημειώνονται βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στον συνοικισμό Podil του Κιέβου, ένας άμαχος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό περιοχής με σπίτια.

Στο Μικολαίβ, ρωσικός πύραυλος χτύπησε στρατόπεδο του Ουκρανικού στρατού. 

Στα ανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση κατάληψης της πόλης Ίζιουμ, ενώ στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το χωριό Rubizhne.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...