Ρωσία: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επιστράτευση

Συλλήψεις κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην Ρωσία, ενάντια στην επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Συλλήψεις κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην Ρωσία, ενάντια στην επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν / Πηγή: Twitter

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες στην Ρωσία, η οποία τις τελευταίες ώρες κλυδωνίζεται από μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι να έχουν ήδη συλληφθεί στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις.  

Λίγες ώρες μετά το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, χιλιάδες Ρώσοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλείται στη χώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τo ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info, που συγκεντρώνει στοιχεία από 38 ρωσικές πόλεις, περισσότεροι από 1.311 άνθρωποι είχαν προσαχθεί αργά το βράδυ, 502 εκ των οποίων στη Μόσχα και 524 στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με την Guardian, την Τετάρτη οι πτήσεις χωρίς επιστροφή εκτοξεύτηκαν τόσο σε κόστος όσο και σε ζήτηση, μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν αφορά αρχικά 300.000 εφέδρους.

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις της Τετάρτης ήταν οι πρώτες πανεθνικές διαδηλώσεις από την έναρξη των μαχών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο της Μόσχας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...