Ρωσία: «Παράδειγμα fake news» το άρθρο του Reuters για την έγκριση του Sputnik-V στην ΕΕ

SPUTNIK-V, το ρωσικό εμβόλιο κατά του covid-19
Φώτο Αρχείου / SPUTNIK-V, το ρωσικό εμβόλιο κατά του covid-19

Παράδειγμα fake news χαρακτηρίζει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το άρθρο του Reuters για τα προβλήματα που ανέκυψαν με την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι συνεχίζει τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, την οποία αναμένει τους προσεχείς μήνες.

«Το άρθρο του γραφείου του Reuters στο Παρίσι για την έγκριση του εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ βασίζεται σε ψευδή σχόλια ανώνυμων πηγών και αποτελεί παράδειγμα fake news και εκστρατείας παραπληροφόρησης εναντίον του ρωσικού εμβολίου, που διοργανώθηκε από τα δυτικά φαρμακευτικά λόμπι της Δύσης…Το RDIF αναμένει ότι η έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ ενδέχεται να γίνει τους προσεχείς μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του RDIF.

«Το άρθρο του Reuters περιέχει χονδροειδή λάθη και παραπλανεί τους αναγνώστες αναφορικά με το εμβόλιο Sputnik-V, τις προδιαγραφές του καθώς και την συνεργασία των παρασκευαστών του εμβολίου με τους εμπειρογνώμονες του ΕΜΑ, για τα οποία το RDIF είχε προειδοποιήσει τη σύνταξη του Reuters πριν από τη δημοσίευση του. Το RDIF διαψεύδει τις πληροφορίες του Reuters, που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του.

Το RDIF ανακοίνωσε ότι ζήτησαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο να διορθώσει «τα πολυάριθμα ανακριβή στοιχεία που περιέχει το άρθρο» «καθώς και να πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα στο γραφείο του Reuters στο Παρίσι και να λάβει μέτρα κατά των συνεργατών του πρακτορείου, που μεταδίδει ψευδείς και λαθεμένες πληροφορίες».

Επίσης του RDIF ανέφερε ότι ένας από τους όχι ανώνυμους εμπειρογνώμονες που αναφέρονται στο άρθρο του Reuters στο θέμα της συνεργασίας με τον ΕΜΑ, ο δόκτωρ Σεσίλ Τσερκίνσκι , επίσημα διέψευσε την δήλωση του και απευθύνθηκε στο Reuters με σχετική επιστολή.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters στο άρθρο του ανέφερε ότι οι παρασκευαστές του Sputnik-V δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν τα αναγκαία στοιχεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την έγκριση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Χάγη.

«Το εμβόλιο Sputnik-V την παρούσα περίοδο περνάει την ενδεδειγμένη πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα συνεχισθεί έως ότου υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την υποβολή αίτησης για την άδεια πιστοποίησης» ανέφερε ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει τέτοια αίτηση.

«Όσο συνεχίζεται η διαδικασία πραγματογνωμοσύνης δεν μπορούμε να προβούμε σε σχόλια αναφορικά με τα στοιχεία και τις πληροφορίες, τις οποίες μελετούμε, ή να αποκαλύψουμε κάποιες οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες. Τέτοιες πληροφορίες θα συμπεριληφθούν στην τελική εισήγηση, που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα, όταν ο ΕΜΑ δώσει την σύσταση για άδεια πιστοποίησης, εάν θα έχουμε παραλάβει την σχετική αίτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΕΜΑ δεν ανέφερε πότε θα ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μιλήσει για τις ενδεχόμενες χρονικές προθεσμίες που αφορούν την έγκριση του εμβολίου μόνο αφού λάβει την αίτηση για την έκδοση άδεια πιστοποίησης, η οποία θα παρέχει καλύτερη κατανόηση σχετικά με την αξιοπιστία και την πληρότητα των υπαρχόντων δεδομένων».

Το RDIF υπέβαλλε αίτηση για την κατοχύρωση του εμβολίου Sputnik-V στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαβουλεύσεων με τον ΕΜΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...