Ρωσία: «Παραγγέλθηκε» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «άλλη μια προβοκάτσια»

Ομαδικός τάφος στην Ουκρανία - 3/4/22
Φώτο Αρχείου / Ομαδικός τάφος στην Ουκρανία – 3/4/22

Με απανωτές ανακοινώσεις η Ρωσία απέρριψε έντονα τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα από Ρώσους στρατιώτες, κάνοντας λόγο για «άλλη μια προβοκάτσια» του Κιέβου, που «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και με στόχο να πληγούν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την Μπούκα στις 30 Μάρτη, μια μέρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στις 31 Μάρτη, ο δήμαρχος της Μπούκα Αν. Φεντόρουκ επιβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, «χωρίς να αναφέρει ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα».

«Όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούκα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη μέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από το Κίεβο και ότι σε όλη τη διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι της Μπούκα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ στα νότια «και κατοικημένες περιοχές» βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει πως οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.

Ρεπορτάζ που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ εξάλλου, δείχνουν βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν έφτασαν στην Μπούκα, να γυρνούν σε όλη την πόλη, να συζητούν με κατοίκους, χωρίς σε κανένα σημείο να γίνεται λόγος για εκατοντάδες πτώματα και εκτελέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλα βίντεο που προβάλλονται, επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους εμφανιζόμενους νεκρούς αμάχους φαίνεται να κινούνται ή ακόμα και να ανασηκώνονται.

…άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά ΜΜΕ, όπως και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο και σε άλλες πόλεις

Μαριούπολη: Το μαιευτήριο και η έγκυος ηθοποιός

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί βίντεο με την έγκυο της Μαριούπολης, η φωτογραφία της οποίας με ματωμένο το μέτωπο έκανε τον «γύρο του κόσμου», ως απόδειξη πως το μαιευτήριο είχε βομβαρδιστεί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η M. Vishegirskaya κατηγορήθηκε τότε ως «ηθοποιός» από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία. Η ίδια τελικά εμφανίστηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, αφού όπως φαίνεται ήταν από τους αμάχους που εκκενώθηκαν προς τη Ρωσία, και υποστήριξε ότι δεν έγινε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο, καθώς κανείς δεν άκουσε αεροπλάνα, αλλά πιστεύει ότι «χτυπήθηκε από οβίδες», κάτι που, όπως είπε, «κόπηκε» κατά τις δηλώσεις της. Επίσης το χτύπημα στο μαιευτήριο δεν αναφέρεται πλέον από τις δυτικές δυνάμεις ως αντικείμενο έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, χτες, με θέμα την «προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς» στην Μπούκα, και ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε επίσημη εξέταση για την «ουκρανική προβοκάτσια» και «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση».

Από την άλλη, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στο ΣΑ του ΟΗΕ «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούκα και άλλες κατεχόμενες πόλεις», σύμφωνα με την ουκρανική πρόταση.

Νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων. Η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούκα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» για «πιθανά εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...