Ρωσία: Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν διακήρυξη για μια «νέα εποχή» στις ρωσοκινεζικές σχέσεις

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μάρτη έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη ανακοινώνεται την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης και η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα τη διπλωματική υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν μια διακήρυξη για την έναρξη μιας «νέας εποχής» στις ρωσοκινεζικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα υπογράψουν επίσης ένα άλλο κείμενο που αναφέρεται στη ρωσοκινεζική συνεργασία με χρονικό ορίζοντα το 2030, καθώς και 10 ακόμη συμφωνίες που τελούν υπό επεξεργασία.

Οι δύο ηγέτες θα κοινοποιήσουν επίσης τη Δευτέρα ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μια ρωσική εφημερίδα και σε μια κινεζική, «μια σημαντική ένδειξη πριν από τις συνομιλίες αυτές καθαυτές», σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό».

Όπως δήλωσε, το Πεκίνο “καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτής” και η Μόσχα δέχεται θετικά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη βάση ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πούτιν και Σι θα μιλήσουν επίσης για συνεργασία στον «στρατιωτικοτεχνικό» τομέα και σε αυτόν της ενέργειας, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σι, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ο Ουσακόφ δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το δείπνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...