Ρωσία: Προετοιμάζεται για νέα φάση «αναταραχών» στην Κεντρική Ασία

Σεργκέυ Σόϋκου Υπουργός Άμυνας Ρωσίας
Σεργκέυ Σοϊγκού, Υπουργός Άμυνας Ρωσίας

Η Ρωσία εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, ενόψει «αναταράξεων» στην περιοχή από το νέο γύρο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που θα ακολουθήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, η Μόσχα προτίθεται να συνεργαστεί στενότερα με τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) – Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν – καθώς η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν προκαλεί κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα μέλη του ΟΣΣΑ σχετικά με το Αφγανιστάν (…) Αυτός είναι ο λόγος που η επικοινωνία μας εντός του ΟΣΣΑ θα πρέπει να ενισχυθεί», είπε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες ένοπλοι Αφγανοί έχει αυξηθεί, ενώ η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια άλλη ανησυχία.

Ο ΟΣΣΑ έχει ανακοινώσει νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε Κιργιστάν (7 – 9 Σεπτέμβρη) και Τατζικιστάν, όπου υπάρχουν ρωσικές βάσεις, από τον Σεπτέμβρη έως τον Οκτώβρη, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών. Επίσης, τρεις ακόμη ασκήσεις θα γίνουν κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν τον Οκτώβρη και μια τέταρτη προγραμματίζεται για τον Νοέμβρη. Ειδικότερα στο Τατζικιστάν γίνονται απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις από τις 10 Αυγούστου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις με τη Ρωσία διάρκειας ενός μήνα, ως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Παράλληλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των στρατών του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, δήλωσε ο Σόιγκου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...