Ρωσία: Προς αξιοποίηση «μπλοκαρισμένου» από τις αμερικανικές κυρώσεις κοιτάσματος για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

Εξέδρα Sakhalin-1

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ενδέχεται να αξιοποιήσει ένα πεδίο κοιτασμάτων που έχει τεθεί υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της νήσου Σαχαλίνης στον Ειρηνικό, για να προμηθεύσει την Κίνα με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν σήμερα πηγές και αναλυτές.

Η Ρωσία και Κίνα εμβαθύνουν τη «στρατηγική συνεργασία» στην αναμέτρησή τους με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η Μόσχα είναι ήδη ο υπ’ αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου του Πεκίνου, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους ενεργειακούς πελάτες της εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει με τη Δύση. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την σύναψη μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ρωσική ’πω Ανατολή, όπου το δίκτυο αγωγών δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές διαδρομές των εξαγωγών καυσίμων της προς την Ευρώπη.

Στη συνάντηση αναμενόταν επίσης να συζητηθούν τρόποι «παράκαμψης» κυρώσεων της Δύσης απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι απειλές για παραπέρα διεύρυνσή τους.

Την ίδια ώρα, καθόλου τυχαία, «προειδοποιώντας» το Πεκίνο να μη συνεργαστεί με τη Μόσχα για το «ξεπέρασμα» δυτικών κυρώσεων σχετικά με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις δήλωσε ότι «διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν διαπιστώσουμε ότι ξένες εταιρείες, μεταξύ τους και κινεζικές, προσπαθούν να “καλύψουν” τις αμερικανικές ενέργειες ελέγχου εξαγωγών, να τις αποφύγουν, να τις παρακάμψουν».

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω μιας διαδρομής στην ρωσική ’πω Ανατολή.

Καθώς το έργο θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω των αγωγών προς την Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, φτάνοντας συνολικά τα 48 bcm ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας».

Η Gazprom δεν αποκάλυψε από που θα προέρχεται το φυσικό αέριο το οποίο θα καλύπτει τις προμήθειες βάσει της νέας συμφωνίας. Τόσο η ρωσική Gazprom όσο και η κινεζική CNPC δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το εν λόγω ζήτημα. Δύο πηγές δήλωσαν ότι το αέριο μπορεί να προέρχεται από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Σαχαλίνης, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσινγκτον είχε θέσει υπό καθεστώς κυρώσεων το 2015, για τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

Το κοίτασμα αυτό, που βρίσκεται στο οικόπεδο του Κιρίνσκι στη Οχοτσκική Θάλασσα, περιέχει επίσης πετρέλαιο, ενώ οι κυρώσεις σχετίζονται με την εξερεύνηση ή την παραγωγή, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη στα ρωσικά ύδατα. Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις ξένες εταιρείες να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες σε τέτοιου είδους κοιτάσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, τα αποθέματα του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye ανέρχονται σε 711,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 111,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων αερίου και 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η παραγωγή εκεί θεωρείται ότι ανέρχεται σε 21 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Gazprom ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι «το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye βρίσκεται σε διαδικασία προανάπτυξης, με τις γεωλογικές μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός των ορίων του πεδίου».

Αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει φρεάτια στο κοίτασμα χρησιμοποιώντας ημιβυθιζόμενα γεωτρύπανα και αναμένεται να ενεργοποιήσει το κοίτασμα σταδιακά κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2025.

Το έργο Sakhalin-1 αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2028.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...