Ρωσία: Προθέσεις για νέα συμφωνία S-400 με την Τουρκία

Πύραυλοι S-400
Φώτο Αρχείου / Πύραυλοι S-400 / Πηγή: Russian army

Ετοιμότητα για νέα συμφωνία, από μέρους της Ρωσίας, με την Τουρκία για προμήθεια περισσότερων S-400, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) έχουν αυτή την επιλογή και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, αν εκφράσουν την επιθυμία» δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον ρωσικό εξοπλισμό πριν από το τέλος του έτους.

Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, η Μόσχα και η Άγκυρα έκλεισαν συμφωνία για την παράδοση δεύτερης συστοιχίας των S-400 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υφυπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παράδοση δεύτερης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένως την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ ανέστειλε την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35 καθώς θεωρεί ότι οι S-400 είναι ικανοί να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F-35, αποδυναμώνοντας την αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί κανονικά.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...