Ρωσία – Σαουδική Αραβία: Πούτιν και Σαλμάν μίλησαν τηλεφωνικά για το πετρέλαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα για την κατάσταση στην αγορά του πετρελαίου, υπογραμμίζοντας -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- τη σημασία της συνεργασίας στους κόλπους του Opec+.

Η τηλεφωνική τους επαφή πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά μια συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του σαουδαραβικού βασιλείου, και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τζέντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συζήτησαν «λεπτομερώς για την κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού στους κόλπους του Opec+», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση. «Επισημάνθηκε με ικανοποίηση ότι οι χώρες μέλη αυτού του σχήματος πληρούν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους ώστε να διατηρούν την ισορροπία και τη σταθερότητα που είναι απαραίτητες στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τη Συρία και συγκεκριμένα για την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα στην οποία μετείχαν η Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

H Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση είπε ότι Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής,

«Εάν οι τιμές αυτές για τις οποίες μιλάνε είναι πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής πετρελαίου, τότε φυσικά η Ρωσία δεν θα διασφαλίσει τις προμήθειες πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό σημαίνει, ότι απλά εμείς δεν θα δουλεύουμε με ζημιά» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν επιδιώκει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου για να κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Aξιωματούχοι λένε ότι ο στόχος είναι μια τιμή σε επίπεδο που να καλύπτει το οριακό κόστος της παραγωγής έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρο να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να δουν να επιβάλλεται ένα διεθνές πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο.

Στα τέλη Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 εργάζονται για να υπάρξει μια οριακή τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα ύψη εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή.

Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...