Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν για τα σιτηρά ώστε να φθάσουν στις αγορές

Το λιμάνι της Οδησσού

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας πρέπει να αρθούν πριν τα ρωσικά σιτηρά μπορέσουν να σταλούν στις διεθνείς αγορές.

«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «έχουν επηρεάσει τις ναυτιλιακές ασφάλειες, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα λιμάνια της Ευρώπης». Προσέθεσε ότι «δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση των κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία οφείλει να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές σιτηρών αποναρκοθετώντας τις προσβάσεις στα λιμάνια της και ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται να αναλάβει καμία δράση επειδή έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν πολύ λιγότερα σιτηρά απ’ ότι λένε οι Ουκρανοί», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε για τη σημασία αυτών των αποθεμάτων σιτηρών από την άποψη του αντίκτυπου που έχουν στις διεθνείς αγορές».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, λέγοντας ότι ανάγει το ζήτημα με τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας σε «παγκόσμια καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με μερίδιο που φθάνει το 10% της παγκόσμιας αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...