Ρωσία: Το πιο σύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό

Ρωσικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο
Ρωσικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο

Το υποβρύχιο «Knyaz Vladimir» (πρίγκιπας Βλαδίμηρος), το οποίο έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava με πυρηνική γόμωση, εντάχθηκε σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια των επίσημων εορτασμών για την Ημέρα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, Ναύαρχο Νικολάι Εφμένοφ, ο οποίος παρέστη στην επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας στο υποβρύχιο, το πλήρωμα του υποβρυχίου κατά την περίοδο των δοκιμών έδειξε τις ικανότητές του και στις 29 Οκτωβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε επιτυχής εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ακολουθώντας τροχιά από τη Λευκή Θάλασσα έως το πεδίο δοκιμών Κούρα που βρίσκεται στην χερσόνησο Καμτσάτκα.

Πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο θα τεθεί σε λειτουργία με το 31ο Υποβρύχιο Τμήμα του Βόρειου Στόλου.

Το πυρηνικό υποβρύχιο ολοκλήρωσε τις δοκιμές του στα τέλη του 2019, αλλά η παράδοσή του στο Ναυτικό καθυστέρησε λόγω κάποιων βλαβών που προκλήθηκαν. Μετά την αντιμετώπιση των βλαβών, το υποβρύχιο διεξήγαγε τελικές δοκιμές στη Λευκή Θάλασσα από τις 12 μέχρι τις 21 Μαΐου και στη συνέχεια επέστρεψε στο Severodvinsk. Το πιστοποιητικό αποδοχής / παράδοσης του υπογράφηκε στις 28 Μαΐου.

Το «Knyaz Vladimi»r είναι το βελτιωμένο υποβρύχιο στρατηγικής του Project 955A, το οποίο αντιπροσωπεύει την 4η γενιά πυρηνικών υποβρυχίων που κατασκευάστηκαν για το ρωσικό ναυτικό. Αρχικά έπλευσε το Νοέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, το υποβρύχιο «Knyaz Vladimir» είναι λιγότερο θορυβώδες και διαθέτει βελτιωμένα συστήματα ελέγχου ελιγμών, βάθους και εξοπλισμού.

Όλα τα υποβρύχια κατηγορίας Borei μπορούν να μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava. Είναι επίσης ενισχυμένα με σωλήνες τορπιλών 533 mm.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Δείτε ακόμα...