Ρωσία – Τουρκία – Συρία: Η Μόσχα προτείνει έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων

Η Ρωσία πρότεινε σήμερα να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και την ’Aγκυρα, οι οποίες έχουν διακοπεί μετά το την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία το 2011.

Η πρόταση αυτή έγινε στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, της πρώτης από το 2011, παρουσία του ρώσου και του ιρανού ΥΠΕΞ. Η ’Αγκυρα εμφανίζει αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ως το προοίμιο μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας. Ωστόσο ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-’Ασαντ, η χώρα του οποίου βγαίνει σταδιακά από την περιφερειακή απομόνωσή της, έχει εξαρτήσει οποιαδήποτε συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

«Ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (…) ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την ’Αγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ. «Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...