Ρωσία: «Τρομοκρατική ενέργεια» η ανατίναξη τρένου σε σήραγγα στην Σιβηρία, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές

Οι ανακριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρένο στο οποίο προκλήθηκε προχθές πυρκαγιά στη μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα της Ρωσίας, ανατινάχθηκε σε μια «τρομοκρατική ενέργεια» από άγνωστης ταυτότητας άτομα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant.

Ουκρανική πηγή δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πυροδότησε τα εκρηκτικά στην σιδηροδρομική σήραγγα στην Σιβηρία επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί την διαδρομή για στρατιωτικούς εφοδιασμούς. Η εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, γράφει ότι μια ποινική υπόθεση άνοιξε για το εν λόγω περιστατικό, στο οποίο επλήγη μια εμπορική αμαξοστοιχία που κινούνταν μέσω της σήραγγας Σεβερομάϊσκι στην περιοχή της Μπουριάτιας, που συνορεύει με την Μογγολία.

Η σήραγγα μήκους 15,3 χιλιομέτρων που βρίσκεται στην Κεντρική σιδηροδρομικής αρτηρία Μπαϊκάλ -Αμούρ είναι η μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγας της Ρωσίας, εξαιρουμένων των υπόγειων σηράγγων των αστικών μέσων σταθερής τροχιάς. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί κάτω από το τρένο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Kommersant. Δεν υπήρξαν θύματα.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι το τρένο σταμάτησε όταν εντοπίσθηκε να βγαίνει καπνός από μια δεξαμενή με ντίζελ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυκλοφορία άλλαξε πορεία, αυξάνοντας μερικώς την χρονική διάρκεια της διαδρομής, αλλά οι μεταφορές δεν διακόπηκαν.

Συνελήφθη ένας άνδρας με ρωσική και ιταλική υπηκοότητα

Ρώσοι ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα άνδρας με διπλή υπηκοότητα, ρωσική και ιταλική, συνελήφθη επειδή τοποθετούσε βόμβες στις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου στο πλαίσιο μιας εκστρατείας δολιοφθοράς οργανωμένης από τις μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού.

Μετά τη σύλληψή του, ο άνδρας αυτός που δεν κατονομάζεται, γεννημένος το 1988 και κάτοικος του Ριαζάν, ομολόγησε ότι τοποθέτησε αυτοσχέδιες βόμβες που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό ενός εμπορικού τρένου στην κεντρική Ρωσία, στις 11 Νοεμβρίου.

«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο συλληφθείς ομολόγησε ότι τον Φεβρουάριο του 2023 στρατολογήθηκε από την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» και ότι εκπαιδεύτηκε σε πράξεις δολιοφθοράς στη Λετονία με την άμεση συμμετοχή των λετονικών ειδικών υπηρεσιών πριν επιστρέψει στο Ριαζάν ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή.

Εξαρτήματα για εκρηκτικά και αυτοσχέδιους μηχανισμούς κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...