Ρωσία: Υπό κράτηση για 30 ημέρες ο Ναβάλνι για παραβίαση όρων αναστολής ποινής

Υπό κράτηση για 30 ημέρες θα παραμείνει ο Αλεξέι Ναβάλνι, μετά από απόφαση ρωσικού δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμίς.

O Αλ. Ναβάλνι, συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία όπου βρίσκονταν από τον περασμένο Σεπτέμβρη όπου και νοσηλεύτηκε, με τη γερμανική και άλλες «δυτικές» κυβερνήσεις να κάνουν λόγο για δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ». Η Ρωσία απάντησε ότι δεν είδε καμία απόδειξη περί δηλητηρίασης και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) κατηγόρησε τον Ναβάλνι ότι παραβιάζει τους όρους της αναστολής της ποινής φυλάκισής του, για μια καταδίκη για υπόθεση κλοπής που χρονολογείται από το 2014, και ότι διαφεύγει της επίβλεψης της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύλληψή του προκάλεσε αντιδράσεις, με την γερμανική κυβέρνηση, να ζητά την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση, με βάση την οποία έγινε η σύλληψη, έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «αυθαίρετη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Στεφαν Ζάιμπερτ και ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη «παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και θα συζητηθεί με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, μέσω ενός βιντεοκλίπ που αναρτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής. Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις 23 Γενάρη στις οποίες θα ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...