Ρωσικός Τύπος: Άκαρπες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία – Η Ρωσία δε θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Nezavisimaya Gazeta

Οι Βερσαλλίες φιλοξενούν σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συζητούν τη νέα πραγματικότητα ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές στους προμηθευτές της αγοράς ενέργειας, την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ και τις επικείμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής τόνισαν ότι πριν από το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αλλάξει ως αποτέλεσμα των σημερινών εξελίξεων. Αλλαγές αναμένονται τόσο στη δομή του πανηπειρωτικού μπλοκ όσο και στη σύνθεσή του, γράφει η εφημερίδα. Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλεμντ Μπον ενίσχυσαν την ίντριγκα της συνόδου κορυφής. Επιβεβαίωσε ότι σε λίγα χρόνια, η Ουκρανία θα μπορούσε ήδη να ενταχθεί στην ΕΕ, και επιπλέον, η Γεωργία και η Μολδαβία.

«Οι προοπτικές επέκτασης της ΕΕ γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαδικασιών Ένταξης στο MGIMO Alexander Tevdoy-Burmuli. Ωστόσο, ο ειδικός είπε στη Nezavisimaya Gazeta, ότι μέχρι στιγμής είναι απίθανο να ληφθούν αποφάσεις, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και οι συνέπειές της δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Εν τω μεταξύ, η πιθανή επιλογή είναι ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά θα αρνηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι εκτός λογικής», πιστεύει.

Εκτός από την κατάσταση της ΕΕ, ένα σημαντικό θέμα της συνόδου κορυφής είναι η συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει την έκταση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Ένας νέος παράγοντας απειλεί να πυροδοτήσει αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, συγκεκριμένα, μια νέα απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων από τη Ρωσία. Χρησιμοποιώντας αυτή την απαγόρευση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι υπόσχονται να απαντήσουν στη δολιοφθορά των διεθνών μεταφορών κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει την παραγωγή λιπασμάτων λόγω των ασυνήθιστα υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Ξένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στο πλαίσιο της οξυμένης έλλειψης λιπασμάτων παγκοσμίως. Σε περίπτωση έλλειψης καλίου και αζώτου, θα είναι πιο δύσκολο για τις γεωργικές επιχειρήσεις να καλλιεργήσουν τις περισσότερες καλλιέργειες. Επιπλέον, οι σοδειές θα μειωθούν, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το γεγονός ότι η Ρωσία επιβάλλει ήδη περιορισμούς στις εξαγωγές λιπασμάτων για να περιορίσει τις εγχώριες τιμές λιπασμάτων περιπλέκει την κατάσταση. Η Ρωσία εξάγει περίπου το 70% του συνολικού όγκου ορυκτών λιπασμάτων που παράγονται στη χώρα.

Ειδικοί που ρωτήθηκαν από τη Nezavisimaya Gazeta δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στην αγορά ορυκτών λιπασμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων. «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς αζωτούχων λιπασμάτων να σταματήσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης Κίριλ Μέλνικοφ. Ο ειδικός προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών για τα λιπάσματα αζώτου και ποτάσας. «Αυτό θα επηρεάσει επίσης τις τιμές των τροφίμων, επειδή οι ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει να αγοράσουν ακριβότερα λιπάσματα, κυρίως από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Vedomosti

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρι Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Αττάλεια για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως μεσολαβητή. Οι συνομιλίες απέτυχαν να φέρουν ουσιαστική πρόοδο στην επίλυση της κρίσης, γράφει η Vedomosti.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι διαπραγματεύσεις που φιλοξενούνται από την Τουρκία προέκυψαν από την επιθυμία της Ρωσίας να συζητήσει για τα βασικά ζητήματα κατά την τρέχουσα κρίση. Όμως η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπεύει να διεξάγει συνομιλίες χωρίς να αντικαταστήσει «την κύρια διαπραγματευτική οδό που χαράχτηκε στη Λευκορωσία». «Η σημερινή συνομιλία επιβεβαίωσε ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει εναλλακτική», είπε ο Λαβρόφ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αυτή τη στιγμή μπορούν να ασχοληθούν μόνο με τους διαδρόμους εκκένωσης και την πρόληψη μιας πολύ πιθανής ανθρωπιστικής και οικονομικής καταστροφής στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντμίτρι Οφιτσέροφ-Μπέλσκι, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στη Vedomosti.

Ο Ofitserov-Belsky πιστεύει ότι η Μόσχα αναμένει από άλλες χώρες να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για ζητήματα που θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τις εγγυήσεις της δικής της ασφάλειας. Αυτά τα ζητήματα, τα οποία η ρωσική ηγεσία θεωρεί ζωτικής σημασίας, περιλαμβάνουν τη διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την επαναφορά της στρατιωτικής του υποδομής στα όρια του 1997, υπενθύμισε ο ειδικός. Η Μόσχα συνεχίζει να βλέπει το Κίεβο, που υποστηρίζεται από όλες τις δυτικές χώρες, ως υπό «εξωτερικό έλεγχο» και είναι έτοιμη να επιλύσει μόνο ανθρωπιστικά ζητήματα μαζί του, πιστεύει ο ειδικός.

Izvestia

Η Ρωσία είναι σοβαρός παράγων στην παγκόσμια οικονομία και οι κυρώσεις εναντίον της θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε όσους τις επέβαλαν, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Pankin σε συνέντευξή του στην Izvestia.

Οι δυτικοί περιορισμοί κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τους στενότερους συμμάχους και εταίρους της Μόσχας στην Ευρασία, σημείωσε ο Pankin. “Φυσικά, αυτές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν τους συμμάχους μας, τους στενότερους οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους μας στον ευρασιατικό χώρο, σαν βαριοπούλα. Και το θέμα των κυρώσεων και η ανακούφισή τους ήταν στη δική μας Ευρασιατική ατζέντα για πολύ καιρό», είπε.

«Σαφώς, τα διλήμματα της Ρωσίας θα έχουν επίπτωση και στους εταίρους μας. Αλλά έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις, έχουμε έναν ολόκληρο κατάλογο στρατηγικών τομέων συνεργασίας που σχετίζονται με όλους τους κύριους τομείς της οικονομικής ζωής: ενεργειακή ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια, μέτρα στο στον τομέα της ψηφιοποίησης και της συνδεσιμότητας των μεταφορών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στροφή της Ρωσίας προς την Ευρασία «ήταν αναπόφευκτη». Η Μόσχα το αντιλαμβάνεται ως μέλος όχι μόνο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, αλλά και του ευρύτερου χώρου της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, είπε ο Πάνκιν.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Ρωσία θα πάρει μέτρα εναντίον μη φιλικών χωρών. «Ταυτόχρονα, όμως, προσπαθούμε να είμαστε πραγματιστές, να μην προκαλούμε ανεπανόρθωτη ζημιά στον εαυτό μας, όπως κάνουν ορισμένοι από τους αντισυμβαλλομένους μας», είπε.

Kommersant

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει πλέον να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ότι καταστρέφουν τον οργανισμό. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε άμεσα την αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναμένει ήδη τις κατάλληλες ενέργειες από τις αρχές «το συντομότερο δυνατό». Οι ειδικοί είπαν στην Kommersant ότι η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει νομική σημασία και τόνισαν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τον διεθνή οργανισμό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας νομικά καθορισμένης διαδικασίας.

Αφορμή για αυτή τη δήλωση ήταν η απόφαση που ελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναστείλει την ένταξη της Ρωσίας σε αυτόν τον οργανισμό. Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα σχετικά με αυτό το θέμα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών απειλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά νομικά δεν υποχρεώνει τη Ρωσία να κάνει τίποτα», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής καθηγητής του MGIMO Ίλια Ράτσκοφ. Η διαδικασία αποχώρησης χρειάζεται ομοσπονδιακό νόμο για την καταγγελία του Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξήγησε ο επικεφαλής του Agora Group, Kirill Koroteev.

“Η απόφαση λαμβάνεται από τον πρόεδρο και η καταγγελία υποβάλλεται στην Κρατική Δούμα, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι όλες οι παρατάξεις θα την υποστηρίξουν”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) Πιότρ Τολστόι. Πιστεύει ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ρώσων, επειδή οι κανόνες της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν εναρμονιστεί στην εθνική νομοθεσία.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...