Ρωσικός Τύπος: Αναταραχές στη Σρι Λάνκα – Η συντήρηση του αγωγού ενδέχεται να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας

Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση
Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση

Izvestia

Η μείωση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά τις προγραμματισμένες επισκευές του από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά παρά την επιστροφή ενός στροβίλου Siemens από τον Καναδά, σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορεί να φτάσουν την τιμή των 2.200 δολαρίων, ενώ από τις 8 Ιουλίου ήταν περίπου 1.800 δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής και εγκατάστασης των στροβίλων μπορεί να πάρει χρόνο λόγω πολιτικών διαφορών με τον Καναδά και πρόσθετων τεχνικών ελέγχων. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας είπε στην Izvestia ότι βρίσκονται σε επαφή με την Οτάβα για αυτό το θέμα, ενώ ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων Jonathan Wilkinson επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιστρέψει τον εξοπλισμό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο δεδομένου ότι έως και το 46% των προμηθειών της προέρχεται από τη Μόσχα και είναι πολύπλοκο να χρησιμοποιήσει το LNG για το σκοπό αυτό, καθώς οι ποσότητες είναι ανεπαρκείς, λένε οι αναλυτές.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov αμφιβάλλει ότι οι τουρμπίνες της Siemens θα επιστρέψουν στο Nord Stream 1 σύντομα. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ελεγχθούν και όλα τα συστήματα, πρόσθεσε. “Η επιστροφή δεν θα είναι γρήγορη. Θα χρειαστούν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να επιστραφούν στην Gazprom και στη συνέχεια υπάρχει μια περίοδος δοκιμών των ανεμογεννητριών για να δούμε πόσο σωστά επισκευάστηκαν. Έτσι, ο ρεαλιστικός χρόνος για την επιστροφή των τουρμπινών και την επαναφορά του Nord Stream 1 στην αρχική χωρητικότητα είναι δύο-τρεις μήνες. Άρα, ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει», είπε.

Νωρίτερα, η GIIGNL, η διεθνής ομάδα εισαγωγέων LNG, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με έλλειψη φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο χειμώνες.

«Το μερίδιο της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι έως και 46%, και η ΕΕ απλά δεν έχει τίποτα να το αντικαταστήσει», υποστήριξε ο οικονομικός αναλυτής της BitRiver Vladislav Antonov. Κατά τη γνώμη του, οι αρχές θα περιορίσουν την παροχή ζεστού νερού, θα χαμηλώσουν τα φώτα των δρόμων, θα κλείσουν πισίνες και θα κλείσουν τον ενεργοβόρο εξοπλισμό. Λόγω της έλλειψης προνοητικότητας, αντί για πράσινη ενέργεια, η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί στο μη οικολογικό άνθρακα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Ευρώπη μπορεί να κλείσει τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις της, κυρίως στη χημική βιομηχανία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov. Ωστόσο, το κύριο βάρος θα το επωμιστούν οι απλοί άνθρωποι που θα πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και ενδεχομένως να παγώσουν πραγματικά τον επόμενο χειμώνα, κατέληξε.

Nezavisimaya Gazeta

Η κολοσσιαία πολιτική και οικονομική καταστροφή στη Σρι Λάνκα οδήγησε σε ανατροπή της κυβέρνησης. Το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι στο Κολόμπο εισέβαλαν στις κατοικίες του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνχε και του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα. Ο ηγέτης της χώρας έφυγε και ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Αυτό όμως δεν απαντά στα πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του έθνους ή τους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κατονομάσει πιθανούς διαδόχους, παρόλο που έχει ήδη παρέλθει αρκετός χρόνος. Πιθανότατα, οι πολιτικοί της Σρι Λάνκα δεν βιάζονται να εκδηλώσουν τις φιλοδοξίες τους λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε επιθυμίας να αναλάβουν την ευθύνη για το σοβαρό δίλημμα στη χώρα, σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Ράμπεϊ.

«Η χώρα δεν έχει να πληρώσει τα χρέη της», τόνισε.

Την Κυριακή, η Ιαπωνία διεξήγαγε εκλογές για την άνω βουλή. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και του Κομέιτο προηγείται, συγκεντρώνοντας επιπλέον ψήφους μετά τη δολοφονία του πρώην ηγέτη του LDP, Σίνζο Άμπε. Αυτή η επιτυχία θα διευκολύνει τον σημερινό επικεφαλής της κυβέρνησης Fumio Kishida να επιλύσει το ζήτημα των αυξημένων αμυντικών δαπανών και πιθανότατα θα τον βοηθήσει να επανεξετάσει το τρέχον ειρηνιστικό σύνταγμα, αφού ο Abe φιλοδοξούσε για το ίδιο πράγμα. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής του MGIMO, Ντμίτρι Στρέλτσοφ, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι το θέμα της αλλαγής του συντάγματος θα τεθεί αμέσως στην πολιτική ατζέντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκίνηση για τον εκλιπόντα πρωθυπουργό διευκόλυνε στο νικηφόρο αποτέλεσμα καθώς βοήθησε το LDP να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ο θάνατος του Άμπε θα επηρεάσει τις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις, ο ειδικός είπε: “Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει. Αυτό που έκανε ο Άμπε καταδικάζεται απερίφραστα στην Ιαπωνία Η πλειοψηφία των Ιαπώνων πιστεύει ότι ήταν μια αποτυχημένη πολιτική».

Izvestia

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ δήλωσε ότι χάρη στη συγκεκριμένη εμπορική και ενεργειακή συμμαχία, το μπαράζ των αντιρωσικών κυρώσεων δεν είχε κρίσιμο αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ των χωρών, σε συνέντευξή του στην Izvestia που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Λόγω της συγκεκριμένης δομής του εμπορίου μας, η σημασία του για την οικονομία και των δύο χωρών ξεφεύγει από το πλαίσιο καθαρά αριθμητικών δεικτών. Για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας έχουμε σχηματίσει, μια ενεργειακή συμμαχία που όχι μόνο περιλαμβάνει τις προμήθειες υδρογονανθράκων από την πλευρά μας αλλά και την επεξεργασία τους, την αποθήκευση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, οι κυρώσεις και η απειλή δευτερογενών μέτρων επηρεάζουν πράγματι το εμπόριο μας και δεν είναι κρίσιμο», δήλωσε ο απεσταλμένος.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει εταιρείες και τράπεζες που είναι σε μικρό βαθμό ή καθόλου συνδεδεμένες με τη Δύση και τις ΗΠΑ ή δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ή με εκείνες τις χώρες για τις οποίες η επιρροή της Αμερικής δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η Κίνα προστατεύει τα οικονομικά της συμφέροντα και «δεν είναι απολύτως διατεθειμένη να εμπλακεί σε φιλανθρωπία, επιδιώκει τα πραγματιστικά της συμφέροντα, δεν πρόκειται να πυροβολήσει τα πόδια της και δεν θέλει να βλάψει τον εαυτό της λόγω των δευτερογενών κυρώσεων”.

Vedomosti

Η κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Λιπασμάτων, επεξεργάζεται τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των σημείων εξόδου στα κρατικά σύνορα για να επεκτείνει τις εξαγωγές λιπασμάτων, είπαν ειδικοί στην εφημερίδα.

Πρόσφατα, οι παραγωγοί λιπασμάτων της Ρωσίας μειώνουν τη χρήση των λιμανιών της Βαλτικής, αν και το 2021 χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά περίπου 9 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τον Sergey Grishunin, διευθύνοντα σύμβουλο της υπηρεσίας αξιολόγησης της NRA.

Κατά τη γνώμη του, οι νότιες εξαγωγικές διαδρομές, για παράδειγμα, προς τη Βραζιλία, ενδιαφέρουν πρωτίστως τους παραγωγούς λιπασμάτων νιτρικού και καλίου. Η διαδρομή μεταφοράς συντομεύεται και δεν υπάρχουν έξοδα για τη διέλευση στο Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας και Λευκορωσίας, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι η εναλλακτική είναι ο μεταφορικός διάδρομος Βορρά-Νότου μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Dmitry Baranov της Finam Management, η χρήση πρόσθετων λιμενικών δυνατοτήτων που ζητούν οι παραγωγοί λιπασμάτων θα συμβάλει στην αύξηση των παραδόσεων στο εξωτερικό κατά 10-15%. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να αντικατασταθούν τα λιμάνια της Βαλτικής, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Mikhail Burmistrov, Γενικό Διευθυντή της Infoline-Analytics, το 2022, η πιο πιθανή επιλογή είναι «η επίτευξη συμφωνιών για την αποκατάσταση της διαμετακόμισης μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, καθώς τόσο η ΕΕ, η Ρωσία όσο και οι άλλες χώρες ενδιαφέρονται για αυτό». Είπε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η «σκληρή πολιτική των χωρών της Βαλτικής, ειδικά με τη διέλευση στο Καλίνινγκραντ».

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...