Ρωσικός Τύπος: Άρματα μάχης στην Ουκρανία από ΗΠΑ, Γερμανία και χώρες της ΕΕ – Η Μόσχα επιστρέφει στην αφρικανική ήπειρο

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Izvestia

Την Τετάρτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματα της χώρας του στην Ουκρανία. Επίσης, το Βερολίνο συμφώνησε να επιτρέψει σε άλλες χώρες να επανεξάγουν άρματα μάχης στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία. Από τις 25 Ιανουαρίου, τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκά κράτη – η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία – έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμα να προμηθεύουν και τανκς.

Σύμφωνα με τον Scholz, το Βερολίνο έκανε την κίνηση σε συντονισμό με τους εταίρους του προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο οποιασδήποτε αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι στην Bundestag με αυτήν την άποψη: το Αριστερό Κόμμα προειδοποίησε ότι οι προμήθειες Leopard 2 θα έφερναν την Ευρώπη πιο κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο παρά στην ειρήνη, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία χαρακτήρισε την απόφαση “επικίνδυνη”.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ είπε στην Izvestia ότι η επιλογή του Βερολίνου ήταν η «τελική άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στο λαό μας για τα ναζιστικά εγκλήματα». Αυτό απλώς θα επιδεινώσει περαιτέρω τη σύγκρουση και έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών πολιτικών ότι το Βερολίνο είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτήν, πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος πήρε την απόφασή του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να στείλει 31 άρματα μάχης M1 Abrams αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση της Δύσης θα οδηγήσει σε παγκόσμια στρατιωτικοποίηση. Ο Διευθυντής Έρευνας στο Valdai Discussion Club, Φιόντορ Λουκιάνοφ, είπε στην Izvestia ότι κάθε αναβάθμιση στην ποιότητα των προμηθειών όπλων συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο. Τα τανκς θα ακολουθήσουν οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας και τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να συζητηθούν στην αεροπορική βάση Ramstein τον Φεβρουάριο, είπε ο ειδικός. Βλέπει μια σαφή τάση για κλιμάκωση, παρόλο που τα τανκς δεν θα σταλούν αμέσως και η εκπαίδευση δεν θα είναι γρήγορη.

Σε συνέντευξη στην Izvestia, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Ντμίτρι Νόβικοφ, πρότεινε τη χρήση διαφορετικής ορολογίας για την περιγραφή της κατάστασης στην Ουκρανία και παγκοσμίως. Oι «κόκκινες γραμμές» σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τον καθένα τώρα, επομένως η έννοια έχει χάσει κάθε νόημα, υποστηρίζει, ενώ η κίνηση για προμήθεια τανκς σημαίνει ότι η Δύση «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνομιλιών».

Nezavisimaya Gazeta

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, το Εσβατίνι και την Αγκόλα και θα επισκεφθεί ακόμη μια χώρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για την παρουσία της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο, ειδικά ενόψει των κοινών ναυτικών ασκήσεων της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και στον απόηχο της δραστηριότητας της PMC Wagner. Στη Δύση, λένε ότι η Αφρική έχει γίνει πεδίο μάχης για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Δεν αμφισβητείται ότι ο αγώνας για την Αφρική έχει ενταθεί. Πολύ πρόσφατα, ο ΥπΕξ της Κίνας Qin Gang επέστρεψε από την ήπειρο και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία επισκέφθηκε τη Ζάμπια νωρίτερα, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa την Τετάρτη.

Ο ακαδημαϊκός Alexey Vasiliev είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι η Αφρική γίνεται κομβικής σημασίας για τη ρωσική πολιτική. Το ταξίδι του Λαβρόφ άνοιξε τον δρόμο για τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη αυτό το καλοκαίρι, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ. “Τα αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά αισθήματα ήταν πολύ έντονα στην Αφρική από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης απηχούν τη δυτική προπαγάνδα, ορισμένες χώρες έχουν θετική στάση απέναντι στη Ρωσία. Και φυσικά, αναμένουν οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα”.

Όσον αφορά την Κίνα, βρέθηκε στην κορυφή στο εμπόριο με την Αφρική, της οποίας η κλίμακα εμπορίου με την ήπειρο έχει ξεπεράσει τους όγκους με τις ΗΠΑ και τώρα πλησιάζει το μέγεθος του εμπορίου της Ευρώπης με την Αφρική. “Η Δύση θέλει η Αφρική να προσαρμοστεί στις πολιτικές της και ορισμένες χώρες το κάνουν. Το Μαρόκο, για παράδειγμα, έστειλε ρωσικά τανκ στην Ουκρανία. Και οι άλλες, ας πούμε, προτιμούν να μείνουν μακριά”.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο ειδικός Μπόρις Πιλιάτσκιν υπενθύμισε ότι χιλιάδες Σοβιετικοί γιατροί, δάσκαλοι, αεροπόροι και στρατιωτικοί σύμβουλοι εργάστηκαν στη Γουινέα, την πλούσια σε πετρέλαιο Αγκόλα και άλλες αφρικανικές χώρες τη δεκαετία του 1960-1970. Η Ρωσία ουσιαστικά εγκατέλειψε την Αφρική μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θα ήταν αδύνατο να αποκατασταθεί αυτός ο προηγούμενος ρόλος. Γι’ αυτό, η περιοδεία του Λαβρόφ έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Εν τω μεταξύ, το να φέρουμε την Αφρική στο πλευρό της Μόσχας είναι σημαντικό, καθώς οι αφρικανικές χώρες συγκεντρώνουν περίπου 50 ψήφους στα Ηνωμένα Έθνη.

Rossiyskaya Gazeta

Αν και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώνονται τους τελευταίους εννέα συνεχόμενους μήνες, παραμένουν οι υψηλότερες των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, με την παραγωγή να πέφτει και τον αριθμό των πεινασμένων να αυξάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Διασύνδεσης του FAO με τη Ρωσική Ομοσπονδία Oleg Kobyakov λέει ότι η ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους και οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία συνέτειναν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, καθιστώντας την επισιτιστική κρίση πιο οξεία. Αν και ο FAO στοχεύει να εξαλείψει την πείνα μέχρι το 2030, αμφιβάλλει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί τα επόμενα επτά χρόνια και ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν αυξάνεται. Για το 2023, «υπάρχουν αντικειμενικοί και σοβαροί κίνδυνοι ορισμένες ομάδες τροφίμων να γίνουν απρόσιτες», προειδοποιεί ο Kobyakov, και εδώ θα παίξουν ρόλο σημαντικοί περιορισμοί στα ρωσικά ορυκτά λιπάσματα.

Ο ειδικός Ibragim Ramazanov υποστηρίζει ότι από τις αρχές του 2023, η παγκόσμια αγορά τροφίμων προσαρμόστηκε γενικά στη γεωπολιτική κατάσταση και στις ιδιαιτερότητες της παγκόσμιας αγοράς. Επεσήμανε ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών και άλλων βασικών πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων στη Ρωσία.

Ένας άλλος ειδικός, ο Μιχαήλ Μαγκρίλοφ, διαφωνεί. Το 2023, ο κόσμος θα δει μια πλήρη επισιτιστική κρίση, επειδή οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας έχουν διπλασιαστεί από το 2021, ενώ η ετήσια αγροτική ανάπτυξη έχει μειωθεί στο 1,1% λόγω ακραίας αστάθειας και απρόβλεπτων τιμών. Η κατάσταση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί μέσω της αποπαγκοσμιοποίησης και των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός αριθμού μεγάλων περιφερειακών συμπλεγμάτων στον κόσμο. Η δημιουργία σχέσεων με την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και την Κίνα θα μπορούσε να είναι μια λύση για τη Ρωσία, κατέληξε ο Magrilov.

Nezavisimaya Gazeta

Οι σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν παραδεχτεί μια οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το σκάνδαλο γύρω από το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη αδύνατη κάθε είδους επικοινωνία με τη Σουηδία. Εν τω μεταξύ, από πέρυσι υπάρχουν σκέψεις ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ενδέχεται να ενταχθούν χωριστά στο ΝΑΤΟ. Και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα ανέφεραν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έστελναν σκόπιμα ανάμεικτα μηνύματα στους ομολόγους τους στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan Partisi) Ethem Sancak δήλωσε ότι η Τουρκία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε πέντε έως έξι μήνες. Το δήλωσε ο σύμμαχος του Ερντογάν στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο καθηγητής Togrul Ismayil από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας υπενθύμισε στη Nezavisimaya Gazeta ότι πάντα υπήρχαν πιέσεις για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η πολιτική των ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους. “Ας ρίξουμε μια ρεαλιστική ματιά στην κατάσταση. Πρέπει η Τουρκία να φύγει από το ΝΑΤΟ; Η ένταξη εκεί σημαίνει χαμηλότερο αμυντικό κόστος και βελτιωμένη στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό. Επιπλέον, παρέχει προστασία τόσο από εξωτερικούς εχθρούς όσο και από δυνάμεις εντός του ΝΑΤΟ”, υποστηρίζει ο ειδικός. Η παραμονή στη συμμαχία σημαίνει επίσης προστασία από επιθέσεις και καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας, πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ισμαγίλ είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τη Σουηδία.

Με τη σειρά του, ο Βλαντιμίρ Φρόλοφ, ο οποίος ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις, είπε ότι η συγχρονισμένη ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιδιώκουν οι ΗΠΑ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, συνδέεται με το επίπεδο άμυνας και τις δραστηριότητες στη Βαλτική. Ο εμπειρογνώμονας πρότεινε να περιμένουμε τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη.

Rossiyskaya Gazeta

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ζήτησαν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή υποδομών για περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει συνάψει συμφωνία με την Αλγερία για επέκταση των αγορών φυσικού αερίου και βρίσκεται σε συνομιλίες για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Λιβύη.

Από τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και τη διακοπή στη σύνδεση φυσικού αερίου Yamal-Ευρώπης, η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη αποκλειστικά μέσω της Ουκρανίας και του ευρωπαϊκού σκέλους του TurkStream. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η παράδοση αζερικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, δεν είναι εχθρικά προς τη Ρωσία, αλλά δύσκολα θα απέρριπταν ένα τέτοιο έργο, εάν η ΕΕ ανάψει το πράσινο φως.

Ωστόσο, τα έργα για την κατασκευή υποδομής για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με καύσιμα από το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να χρειαστούν δύο έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο Vladimir Chernov, αναλυτής της Freedom Finance Global, στη Rossiyskaya Gazeta. Θα είναι επίσης απαραίτητος ο επανασχεδιασμός της υποδομής φυσικού αερίου εντός της ΕΕ, πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις για οποιαδήποτε αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι εικασίες σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Alexey Grivach, ο οποίος δεν πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει. Πρότεινε η Ρωσία να προσφέρει συμφέρουσα συνεργασία σε άλλους εταίρους και να αξιοποιήσει τα οφέλη της από το φθηνό αέριο, να αναπτύξει την επεξεργασία φυσικού αερίου και να φέρει στην αγορά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...