Ρωσικός Τύπος: Χειρονομία καλής θέλησης της Ρωσίας για το πρόβλημα των τροφίμων

Συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

Nezavisimaya Gazeta

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στη Μαδρίτη, η οποία ολοκληρώθηκε, μπορεί να θεωρηθεί σημείο καμπής στην ιστορία της συμμαχίας. Όχι μόνο θα δεχθεί νέα μέλη, με την έναρξη της διαδικασίας της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και οι δηλώσεις και τα έγγραφα που εγκρίθηκαν στη Μαδρίτη, συμπεριλαμβανομένης της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, δείχνουν ότι το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υιοθέτησε στάση που αντιτίθεται στους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης, κυρίως στη Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, μέχρι στιγμής, στην Κίνα. Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια κούρσα εξοπλισμών, την επέκτασή του και την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία του σε αρκετές χώρες, δηλαδή για όλα τα βήματα που ήταν προβληματικά για τη στρατιωτική συμμαχία.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαδικασιών Ένταξης στο MGIMO Αλεξάντερ Τεβντόι-Μπουρμούλι δήλωσε στην εφημερίδα ότι, αν και η αύξηση των αμυντικών δαπανών απαιτεί ουσιαστικές προσαρμογές της δημοσιονομικής πολιτικής σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, θα το επιτύχουν σταδιακά. “Η αναγκαιότητα να το κάνουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο δεν τους φαινόταν προφανής. Τώρα είναι. Προφανώς, οι χώρες της συμμαχίας δεν θα κινηθούν προς αυτό με τον ίδιο ρυθμό. Αυτή η τάση είναι απολύτως σαφής”, πιστεύει ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα κράτη μέλη θα πρωτοστατήσουν. Τα έξοδα των μικρότερων χωρών θα εξαρτηθούν από το πόσα είναι έτοιμοι να ξοδέψουν οι ηγέτες τους.

Izvestia

Η Ρωσία απέσυρε τη φρουρά της από το Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα ξεκίνησε αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης και έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν εμποδίζει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 30 Ιουνίου. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είχε πολύ νόημα να κρατηθεί το νησί από στρατιωτική άποψη. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πλήρη υπεροχή έναντι του αντιπάλου του στη Μαύρη Θάλασσα και, εάν χρειαστεί, οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στο νησί.

Μόλις η Ουκρανία λάβει MLRS και SPG από τη Δύση, το νησί θα βομβαρδίζεται συνεχώς, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Ντμίτρι Μπολτένκοφ. Κατά τη γνώμη του, ο ουκρανικός στρατός θα επιχειρήσει σίγουρα μια αμφίβια επίθεση στο νησί γιατί ελλείψει πραγματικών νικών χρειάζονται έναν θρίαμβο στα μέσα ενημέρωσης. «Δεν θα χάσουν την ευκαιρία να επιδειχθούν στο νησί των φιδιών», είπε ο ειδικός, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι σε θέση να εξαλείψει εντελώς οποιαδήποτε επίθεση ή να ανακαταλάβει το νησί ανά πάσα στιγμή.

«Ολόκληρη η αφήγηση ότι η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και ενισχύει την πείνα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τεχνητή», λέει ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Σεργκέι Ορτζονικίντζε, τονίζοντας ότι η κατάσταση προκλήθηκε για να πιέσει τη Ρωσία. «Η Ουκρανία παρέχει περίπου το 1% των παγκόσμιων σιτηρών. Το ποσοστό φαίνεται σημαντικό σε τόνους, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα είναι απολύτως ασήμαντο. Επιπλέον, το Snake Island δεν αποτελούσε καμία απειλή για τη θαλάσσια κυκλοφορία σε αυτήν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά τοποθετήθηκαν νάρκες. Τους ζήτησαν να αποναρκοθετήσουν το λιμάνι της Οδησσού, αλλά δεν το έχουν κάνει», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά θα πρέπει να επιθεωρηθούν για όπλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διακινεί λαθραία όπλα χρησιμοποιώντας επιβατικά τρένα και πολιτικά φορτηγά και θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο στη θάλασσα.

Nezavisimaya Gazeta

Η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών για την Κασπία ολοκληρώθηκε στο Ασγκαμπάτ με την υπογραφή ανακοινωθέντος. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν έδωσαν υψηλούς βαθμούς στο επίπεδο συνεργασίας, εξέφρασαν ανησυχία για τη ρηχή Κασπία και συμφώνησαν να διατηρήσουν το απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή. Η Μόσχα κατάφερε να επιλύσει ένα σημαντικό ζήτημα της αποτροπής κοινών ναυτικών ασκήσεων στην Κασπία με συμμετέχοντες από εξωπεριφερειακές χώρες.

Παρά τις προκαταρκτικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τη σημασία της Έκτης Συνόδου Κορυφής για την Κασπία, δεν έχουν υπογραφεί σημαντικά έγγραφα μετά την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, η Σύμβαση του 2018 για το Νομικό Καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας παραμένει σε αναστολή δεδομένου ότι το Ιράν δεν την έχει ακόμη επικυρώσει.

«Ακριβώς ο ημιτελής χαρακτήρας αυτού του εγγράφου επέτρεψε, για παράδειγμα, στο Αζερμπαϊτζάν να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην ακτή της Κασπίας και στα ύδατά της, με τη συμμετοχή μη παράκτιων χωρών, κυρίως της Τουρκίας και του Πακιστάν. Και ο στρατός του ΝΑΤΟ τα κράτη μέλη κατά καιρούς δείχνουν την παρουσία τους στο πλαίσιο διαφόρων κοινών προγραμμάτων, καθώς και στις ακτές της Κασπίας», δήλωσε στην εφημερίδα ο ειδικός για την Κεντρική Ασία Σερντάρ Αϊτάκοφ.

Η σύνοδος κορυφής, ακόμη και χωρίς την υπογραφή νέων σημαντικών εγγράφων, ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη Ρωσία για διάφορους λόγους, σύμφωνα με τον Ανώτερο Ερευνητή του Κέντρου Μετασοβιετικών Σπουδών IMEMO Stanislav Pritchin. Μεταξύ αυτών καταγράφει την αποτυχία των δυτικών χωρών να απομονώσουν τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή και την ετοιμότητα των γειτόνων και εταίρων της Ρωσίας να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία παρά τις κυρώσεις και τις δυτικές πιέσεις. Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής επιβεβαίωσε τις βασικές αρχές της περιφερειακής ασφάλειας και την απουσία στρατιωτικής παρουσίας τρίτων. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η σύνοδος επέτρεψε τη συζήτηση συγκεκριμένων οικονομικών έργων, νέων οδών μεταφοράς και άνοιξε νέους ορίζοντες για συνεργασία ελλείψει οποιασδήποτε προοπτικής με τις χώρες της ΕΕ. «Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι το 2021 ο όγκος του εμπορίου με τις χώρες της περιοχής αυξήθηκε κατά 35%, φτάνοντας συνολικά τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 12%» είπε ο ειδικός στην εφημερίδα.

Vedomosti

Στις 30 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Joko Widodo υπενθυμίζοντας ότι σε τηλεφωνική συνομιλία ο τελευταίος ενδιαφέρθηκε για το θέμα της διευθέτησης της κρίσης του Donbass. Στο ανοιχτό μέρος της συζήτησης, ο Widodo εστίασε στα προβλήματα με τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ινδονησία κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον πληθυσμό, επομένως φέρει ορισμένες υποχρεώσεις στην παγκόσμια κοινότητα και θέλει να αυξήσει το καθεστώς της για να γίνει παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητή του Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ασία στο Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Alexey Drugov.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι επί του παρόντος η Ινδονησία προεδρεύει της G20 με τη σύνοδο κορυφής της ομάδας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου. Εξαιτίας αυτού, η Ινδονησία πρέπει να ρυθμίσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τη συμμετοχή του Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελίτ της Ινδονησίας βλέπουν την κατάσταση στην Ουκρανία όχι ως διμερή σύγκρουση αλλά ως αγώνα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Δύση εναντίον της Ρωσίας, με την Ινδονησία να είναι ο πρώτος πιθανός ασιατικός μεσολαβητής στη σύγκρουση. Ο Widodo ήταν ο πρώτος Ασιάτης ηγέτης που επισκέφτηκε το Κίεβο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, σημείωσε ο Drugov.

Η επιλογή της μορφής συμμετοχής στη σύνοδο κορυφής της G20 εξαρτάται πλέον από τον Πούτιν και τις προθέσεις του. Η πρόσκληση από την Ινδονησία έχει ληφθεί και δεν περιλαμβάνει εξ αποστάσεως συμμετοχή, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ. Ωστόσο, μια μορφή πρόσωπο με πρόσωπο, παρόλο που καθιερώνει ξεκάθαρα την παρουσία της Ρωσίας, περιλαμβάνει μια πιθανή κλιμάκωση και είναι γεμάτη με την επίδειξη εχθρικής στάσης από περίπου 50% των ηγετών της G20, σημείωσε ο ειδικός.

Kommersant

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+. Παρά τις τρέχουσες κυρώσεις που συνεπάγονταν δυσκολίες στις εξαγωγές πρώτων υλών, το καλοκαίρι, η Ρωσία ελπίζει να πάει από τα σημερινά 9,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 11 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με την ποσόστωσή της. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν ο συντονισμός των προσπαθειών των συμμετεχόντων στον OPEC+ θα συνεχιστεί μετά τον Σεπτέμβριο, όταν η συμφωνία θα ολοκληρωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ομίλου εταιρικής αξιολόγησης ACRA Vasily Tanurkov, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα σταματήσουν να συντονίζουν στενά τις προσπάθειές τους στην αγορά, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν ήδη ελεύθερες δυνατότητες για να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή. Πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να σταθεροποιηθούν, αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και όχι στην αυξανόμενη προσφορά της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Anton Usov του Kept, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσουν να τηρούν τις παραμέτρους της συμφωνίας ακόμη και μετά την επίσημη λήξη της. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο τυπικής παράτασης των συμφωνιών για να διατηρηθεί μια αποδεκτή τιμή «ενώ υπάρχει η ευκαιρία να βγάλουν λεφτά». Ο αναλυτής τονίζει ότι οι συμμετέχοντες στη συμμαχία ενδιαφέρονται να διατηρήσουν υψηλή τιμή προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...