ΜΜΕ
Η 23η Αυγούστου ήταν η σημαντικότερη ημέρα της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, καθώς οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συμμετείχαν σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών αλλά και σε μια διευρυμένη σύνοδο. Και οι πέντε ηγέτες τόνισαν τον ειρηνικό χαρακτήρα του οργανισμού στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής, καθώς και την ετοιμότητά της να συμβάλει στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση με βιντεοκλήση, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα αναλάβει την προεδρία από την Πρετόρια, γράφει το Vedomosti.
Η πιθανή διεύρυνση της ομάδας BRICS ήταν το κεντρικό θέμα της συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ, με αποφάσεις να εκκρεμούν για δεκάδες επίσημες αιτήσεις ένταξης από υποψήφιες χώρες. Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν για τη διεύρυνση.
Η αύξηση των εμπορικών πληρωμών σε εθνικά νομίσματα είναι η οικονομική προτεραιότητα των BRICS κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας το επόμενο έτος, σημείωσε το μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Yaroslav Lisovolik.
Καμία από τις χώρες BRICS δεν είναι ευχαριστημένη με την ηγεμονία της Δύσης, σημειώνει η Izvestia. Η θεμελιώδης αρχή της ομάδας παραμένει η επιθυμία να δημιουργήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν θα ελυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της μπορούν να κάνουν βήματα, όπως την απροθυμία να την αντιμετωπίσουν, μέχρι την άσκηση πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης σε συγκεκριμένα μέλη των BRICS, μέχρι την επιβολή κυρώσεων», επεσήμανε ο Alexander Vorobyov, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Διπλωματίας και Ανάλυσης Παγκόσμιας Πολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν αποδέχονται τους BRICS είναι επειδή διστάζουν να επιτρέψουν σε άλλους να ανταγωνιστούν τους δυτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς και επιδιώκουν να διατηρήσουν το δικό τους μονοπώλιο και τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και των πολιτικών διαδικασιών. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Κίνα είναι αυτή που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους BRICS, καθώς και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, εκνευρίζει τη Δύση. Επιπλέον, συνεχίζει να προωθεί πράγματα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν βρίσκουν ευχάριστη, από την ίδια την ιδέα της πολυπολικότητας έως τις προσπάθειες δημιουργίας ενός διεθνούς συστήματος πληρωμών που θα υπονόμευε την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. Η αντίσταση της Δύσης μπορεί μόνο εν μέρει να επιβραδύνει την ανάπτυξη των BRICS και να εμποδίσει την υλοποίηση ορισμένων από τις πρωτοβουλίες της ομάδας στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει πλήρως την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας και να εμποδίσει την ανάπτυξη του ρόλου της στις διεθνείς υποθέσεις», κατέληξε ο Vorobyov.
Kommersant
Ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τους ιδρυτές της Wagner Private Military Company (PMC) Yevgeny Prigozhin και Dmitry Uktin συνετρίβη στην περιοχή Tver της Ρωσίας, βόρεια της Μόσχας. Σύμφωνα με ειδικούς στη διερεύνηση ατυχημάτων εναέριας κυκλοφορίας, η συντριβή θα μπορούσε να προκλήθηκε από έκρηξη στο τμήμα της ουράς του αεροσκάφους. Οι ειδικοί είπαν ότι τρύπες στην άτρακτο και τα φτερά υποδηλώνουν ότι το τζετ μπορεί να καταρρίφθηκε από επίθεση πυραύλων, γράφει η εφημερίδα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συντριβή θα μπορούσε να προκλήθηκε από επίθεση με πυραύλους ή έκρηξη στο σκάφος και όχι από τεχνική δυσλειτουργία ή ανθρώπινο λάθος. Το γεγονός ότι το business jet διαλύθηκε στον αέρα δικαιολογεί αυτή την εκδοχή των γεγονότων.
Αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν τρομοκρατική επίθεση, επομένως έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα βάσει του άρθρου 263 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα («Παραβίαση των κανονισμών και κανόνων ασφαλείας για τη Λειτουργία Μεταφορικών Οχημάτων που Προκάλεσαν το Θάνατο από Αμέλεια Δύο ή Περισσότερων Ατόμων»). Τεχνική έρευνα για τη συντριβή θα διεξαχθεί από τη Διακρατική Επιτροπή Αεροπορίας, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας έχει σχηματίσει επιτροπή για να εξετάσει τα αρχεία που σχετίζονται με την προετοιμασία του αεροπλάνου πριν από την πτήση και τις ενέργειες των πληρωμάτων εδάφους που εξυπηρετούσαν το αεροσκάφος.
Izvestia
Σε ξένους και Ουκρανούς δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η επίσκεψη και οποιαδήποτε ενημέρωση από τη γραμμή επαφής. Μια αναφορά για το θέμα, η οποία εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στις αρχές της εβδομάδας, επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σημειώνει η Izvestia.
Νωρίτερα, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στη γραμμή επαφής τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023. Τότε, ανέφερε την ανάγκη απόκρυψης των στρατηγικών σχεδίων των ουκρανικών δυνάμεων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Le Temps, η απαγόρευση προέρχεται από τις τεράστιες απώλειες στρατευμάτων και εξοπλισμού που υφίστανται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην αντεπίθεσή τους που έχει σταματήσει, καθώς και από την έλλειψη απτής επιτυχίας στο πεδίο της μάχης, η οποία ακόμη και συνήθως φιλικά ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να τονίζουν. Τον τελευταίο μήνα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνότερα για τις στρατιωτικές αποτυχίες της ουκρανικής ηγεσίας. Επίσης, έχουν εμφανιστεί περισσότερα δημοσιεύματα που κατηγορούν τις ουκρανικές αρχές για λογοκρισία και για περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης.
Η νέα κατάσταση στην κάλυψη ειδήσεων έχει σκοπό να προετοιμάσει τη δυτική κοινή γνώμη για μια επερχόμενη αλλαγή από την επικρατούσα αφήγηση προς την αναγνώριση μιας πολιτικής διευθέτησης, δήλωσε ο Denis Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Η κριτική της αντεπίθεσης και της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία ανοίγει το δρόμο για συζητήσεις για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι λεγόμενες πρωτοβουλίες είναι προφανώς απαράδεκτες για τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η δυτική υποστήριξη θα μειωθεί και η νέα αφήγηση θα διευκολύνει τη δικαιολόγηση τέτοιων αποφάσεων», εξήγησε ο αναλυτής.
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι υπερβολικά φιλόδοξες υποσχέσεις του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μειώνεται η πληροφοριακή υποστήριξη της Δύσης. “Ο Ζελένσκι έχει στριμωχτεί σε μια γωνία με τη ρητορική του. Τα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια και οι αβάσιμες προσδοκίες για την αντεπίθεση έχουν δώσει ταυτόχρονα ώθηση σε ένα τεράστιο στρώμα εθνικιστικής αντιπολίτευσης εντός της χώρας, αφήνοντας τον Ζελένσκι χωρίς τρόπο να υποχωρήσει όσον αφορά τις σχέσεις του με τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου. Όλοι περίμεναν επιτυχία στην πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση, αλλά στην πραγματικότητα όλα κατέληξαν στο μηδέν», σημείωσε ο Ντενίσοφ.
Πληροφορίες από tass.com