Ρωσικός Τύπος: Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη – Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400

Nezavisimaya Gazeta

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για την Ευρώπη, όπου θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκειμένου να αναμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων. Όπως εκτιμά η Nezavisimaya Gazeta, αυτό δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν αναμένει ότι η ειδική επιχείρηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέμβει στην κρίση με κάποιο τρόπο.

Το ενδεχόμενο νέων περιορισμών έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα. Εκεί πάρθηκε απόφαση για αναβολή των κυρώσεων. Η εξήγηση είναι προφανής, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχει ένταση στο διάλογο, αλλά ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα ανακοίνωσαν αδιέξοδο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ανοιχτά ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση, τονίζοντας ότι η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει τη χρήση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αμερικανικών εταιρειών ή ακόμη και χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Βλαντιμίρ Βασίλιεφ είπε στην εφημερίδα ότι ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη όχι για να συζητήσει σκληρότερες κυρώσεις ή να τις επεκτείνει στον πιο ευαίσθητο τομέα της Ρωσίας, τον ενεργειακό. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο Μπάιντεν επιθυμεί να διερευνήσει την πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. «Είναι απίθανο ο Αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να σφυρηλατήσει συμμαχίες και να συζητήσει για την ενέργεια». Αυτό μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως με βιντεοκλήσεις. Αλλά, αν μιλάμε για στρατιωτική εμπλοκή, η συμμετοχή του Μπάιντεν είναι απολύτως απαραίτητη», υποστηρίζει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, μια τέτοια κίνηση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα ήταν λογική όσον αφορά τις εκλογικές του προοπτικές στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν τιμωρείται τώρα όχι μόνο επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η ρωσική επιχείρηση, αλλά και για την προσέγγιση που επέλεξε, την υποστήριξη της Ουκρανίας μόνο με κυρώσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την Κριμαία και τις δημοκρατίες του Ντονμπάς αφού λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με τον Mikhail Podolyak, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, μπορούν να επιλυθούν σε μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αν και, σε αυτό το σημείο της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας είναι εφικτή μόνο εάν το Κίεβο πληροί τις απαιτήσεις που προτάθηκαν από τη Μόσχα, είπαν ειδικοί στη Nezavisimaya Gazeta.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ προβληματική. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση λύσης θα πρέπει να είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και ο τερματισμός της σύγκρουσης. Σκοπεύει να συζητήσει αυτές τις ανησυχίες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Όλεγκ Νεμένσκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι μιλώντας για εγγυήσεις ασφαλείας, το Κίεβο προσπαθεί στην πραγματικότητα να έχει την τελευταία ευκαιρία. Επιπλέον, οι δυτικοί εταίροι έχουν ήδη δείξει ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στους Ουκρανούς, αλλά δεν θα λειτουργήσουν ως εγγυητές της ασφάλειάς τους. Η Ρωσία, μπορεί να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας, εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, πρόσθεσε ο ειδικός.

Είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, που θα επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά του για παραχωρήσεις, θέτοντας ταυτόχρονα όρους που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη συμβιβασμού. Τέτοιες προτάσεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ιδέα που εξέφρασε ο Ζελένσκι για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αν και η διοργάνωση δημοψηφίσματος σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή της χώρας με αποπροσανατολισμένο πληθυσμό είναι άσκοπη, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το Τόκιο αντέδρασε αρνητικά στη δήλωση της Μόσχας σχετικά με την απροθυμία της να διεξαγάγει περαιτέρω διάλογο για μια συνθήκη ειρήνης. Σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η Izvestia, νέες κυρώσεις από το Τόκιο κατά της Μόσχας είναι απίθανες. Η Ιαπωνία έχει ήδη επιβάλει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα και η διακοπή της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία θα ήταν εξαιρετικά ασύμφορη για αυτήν.

Η άρνηση της Μόσχας να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει συναφθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολική χειρονομία. «Οι διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης και λύση στο εδαφικό ζήτημα το 2019 έδειξαν ότι οι θέσεις των μερών διαφέρουν πολύ και είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιπλέον, μετά την αποχώρηση του Σίνζο Άμπε, στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν σοβαρές διαπραγματεύσεις και δεν υπήρχαν πραγματικές προοπτικές για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης ή την επίλυση του εδαφικού ζητήματος», είπε στην Izvestia η Άννα Κιρέεβα, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Κινεζικών Μελετών.

Εν τω μεταξύ, παρά τη σκληρή απάντηση της Ιαπωνίας στις επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα δεν περιόρισε την ενεργειακή συνεργασία. “Το έργο Sakhalin-2 είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθώς επιτρέπει στη χώρα να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγής υδρογονανθράκων. Αντιπροσωπεύει το 9% των εισαγωγών LNG”, εξήγησε.

“Τα τελευταία έξι χρόνια, όλα παρέμειναν στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα να εγκαταλείψουμε εδώ”, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ιαπωνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βαλέρι Κιστάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιαπωνία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία φαίνεται να έχει ένα σημαντικό μέρος αυτών των εξαγωγών.

Vedomosti

Οι τιμές του χάλυβα στην Ευρώπη έφτασαν σε νέα υψηλά στο πλαίσιο των περιορισμένων προμηθειών από ρωσικές εταιρείες μετάλλων. Ως αποτέλεσμα, η τιμή των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου για προμήθεια χάλυβα θερμής έλασης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έφτασε τα 1.625 δολάρια ανά τόνο στις 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από τη Vedomosti, οι βασικοί λόγοι για την αύξηση των τιμών ήταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι διακοπές στην παράδοση από την Ουκρανία. Η αντικατάσταση των εξαγωγών της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολη.

Οι τιμές του χάλυβα στην Ευρώπη αυξάνονται επίσης λόγω του μεγαλύτερου κόστους κατασκευής, δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής Έρευνας Μετάλλων & Μεταλλείων στην Renaissance Capital, Μπόρις Σινίτσιν. Αν και οι κυρώσεις κατά του τομέα μετάλλων της Ρωσίας είναι ο κύριος λόγος, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα μετάλλων στην Otkritie Research Daniil Karimov. Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ρωσικού έλασης μετάλλου ήταν το χαμηλό του κόστος, πρόσθεσε. Μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από πιο ακριβά προϊόντα από εναλλακτικές πηγές ή με την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ, πιστεύει ο ειδικός.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας στην ΕΕ θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την αργή πτώση των τιμών του χάλυβα, είπε ο Καρίμοφ. Η απαγόρευση εισαγωγής ημικατεργασμένων προϊόντων χάλυβα από τη Ρωσία (περίπου 5 εκατ. τόνοι το 2021) μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η τιμή του χάλυβα έλασης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια ανά τόνο. Αλλά ακόμη και κάτω από ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, πιστεύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2023.

Izvestia

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 υπό την πίεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην Izvestia ο Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ. Διευκρίνισε ότι η ίδια η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίσει τη δική της πορεία. Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας δεν βλέπει κανένα λόγο για την Τουρκία να συμφωνήσει με την πρόταση της Ουάσιγκτον και να μεταφέρει το σύστημα S-400 στην Ουκρανία, αφού τα χρειάζεται η ίδια. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε η Izvestia πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει τη σχετική ουδετερότητά της στην ουκρανική σύγκρουση και δεν θα παραιτηθεί από τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο για την  Άγκυρα δεν συζητείται, ούτε καν εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού της συνεργασίας με τη Ρωσία. Δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι να διασφαλίσει την ειρήνη και να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400 και να τους παραδώσει στην Ουκρανία». Γιατί να το κάνουν αυτό; Αυτά τα συστήματα λειτουργούν για αυτούς, είναι αξιόπιστα και ξεπερνούν σε απόδοση το σύστημα Patriot. «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής», δήλωσε στην Izvestia ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Τσέπα.

Προηγουμένως, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Άγκυρα για τη μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στο Κίεβο με αντάλλαγμα την επανεισδοχή της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών F-35 και την άρση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...