Ρωσικός Τύπος: Επίθεση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από το Κίεβο για διαπραγματεύσεις

Vedomosti

Αρκετές ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 29 Ιανουαρίου. Αραβικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ είχε ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Τεχεράνης προκειμένου να καταστρέψει την αμυντική της βιομηχανία. Μία από τις εγκαταστάσεις πιθανότατα υπέστη ζημιές από σεισμό, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για επιτυχημένα χτυπήματα στις άλλες. Η ιρανική ηγεσία για την ώρα δεν κατηγορεί το Τελ Αβίβ, ενώ το Ισραήλ δεν σχολιάζει το γεγονός.

Η ανάμειξη του Ισραήλ δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι ακόμη νωρίς, λέει ο επικεφαλής ερευνητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Αντρέι Καζάντσεφ. Μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα ήταν μια πιο σαφής ένδειξη εμπλοκής του Τελ Αβίβ. Όσον αφορά τα γεγονότα τα ξημερώματα της 29ης Ιανουαρίου, ο κατάλογος των υπόπτων μπορεί να είναι μάλλον μακρύς επειδή οι σχέσεις του Ιράν με τους Άραβες γείτονές του δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, την ευθύνη μπορεί να έχουν οι ομάδες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ικανή να οργανώσει επίθεση με drone στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν και στη συνέχεια να μεταφέρει την ευθύνη στο Ισραήλ. Όσο για τις ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, πιστεύουν ακράδαντα ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμπλοκή των ΗΠΑ θα ήταν πιο πιθανή, εάν είχε γίνει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Πρόκειται για μια επιβεβαιωμένη απόπειρα δολιοφθοράς με χρήση drones εναντίον συγκεκριμένων κτιρίων του ιρανικού υπουργείου Άμυνας στο Ισφαχάν, λέει ο στρατιωτικός ειδικός Yury Lyamin, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιες επιθέσεις είχαν συμβεί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2022, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ένα ιρανικό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στο Παρτσίν κοντά στην Τεχεράνη, με την ιρανική πλευρά να αναφέρει ότι ένας υπάλληλος σκοτώθηκε. Το 2021, σημειώθηκε επίθεση με drone σε εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου στο Καράτζ. Φωτιά σε εργοστάσιο λιπαντικών μηχανών ξέσπασε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου την ίδια ώρα που καταγράφηκε σεισμός 5,9 Ρίχτερ. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για το τι πυροδότησε την πυρκαγιά, αλλά είναι πιθανό να σχετίζεται με τον σεισμό.

Izvestia

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, επειδή η διπλωματία απαιτεί πολιτική βούληση που λείπει από το καθεστώς του Κιέβου και τους χορηγούς του, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε ότι το Κίεβο σαμποτάρει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ με “επίμονες δικαιολογίες” για τις ενέργειές του από τη Δύση και στη συνέχεια απέρριψε τη μορφή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει κάθε συνομιλία με τη ρωσική ηγεσία.

«Δεν υπάρχουν ουσιαστικοί όροι, διότι, όπως είναι γνωστό, η διπλωματία είναι ανίσχυρη χωρίς πολιτική βούληση. Και αυτή τη στιγμή, ούτε το Κίεβο, ούτε οι δυτικοί χορηγοί του που φροντίζουν για τον περιορισμό της Ρωσίας με κόστος το ουκρανικό αίμα την έχουν», υποστήριξε ο Βερσίνιν.

Όσον αφορά τις προθέσεις της Ουκρανίας και των δυτικών να δημιουργήσουν ένα είδος διεθνούς δικαστηρίου για να παραπεμφθεί και να καταδικαστεί Ρωσία, ο υφυπουργός είπε: «Παρακολουθούμε στενά αυτές τις ψευδο-νομικές πρωτοβουλίες. Εδώ και πολύ καιρό έχουν ήδη εκφραστεί στους χώρους της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το καθεστώς του Κιέβου και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του προσπαθούν επίσης να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Οι πρωτοβουλίες γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να θεωρηθούν ως στοιχείο προπαγάνδας και απόπειρα ψυχολογικής πίεσης χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να συνεχιστεί ένας υβριδικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας που ξεκίνησε από τη Δύση. Όλο αυτό είναι ένα κακοστημένο σόου, που δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη», κατέληξε.

Nezavisimaya Gazeta

Η Τσεχία έχει νέο πρόεδρο, τον Πετρ Πάβελ. Πάνω από το 58% των ψηφοφόρων τον ψήφισε, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Αυτή η ξεκάθαρη επιλογή υπέρ ενός φιλο-ουκρανού πολιτικού δεν θα αλλάξει ριζικά την ήδη αντιρωσική πορεία της χώρας, αλλά θα την κάνει πιο έντονη. Είναι πιθανό, μέσω της ρητορικής και των πράξεών της, η τσεχική ηγεσία να ενωθεί με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που είναι οι σκληροί αντίπαλοι της Ρωσίας.

Έτσι, η ηγεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας θα αποτελείται πλέον από φιλο-ουκρανούς πολιτικούς, η υποστήριξη των οποίων είναι απίθανο να αμφισβητηθεί από το Κίεβο. Ο ίδιος ο Πάβελ υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καταφέρει να λύσει μια σειρά ζητημάτων, όπως το υψηλό επίπεδο διαφθοράς της.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής και Πολιτικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Σβάιτσερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα ήταν περίεργο να περιμένουμε οποιοδήποτε άλλο εκλογικό αποτέλεσμα που θα ευνοούσε τη Ρωσία, ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. «Μας αντιμετωπίζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο στην Τσεχία για έναν απλό λόγο: το έτος 1968. Η καταστολή της Άνοιξης της Πράγας είναι κάτι που οι Τσέχοι δεν μπορούν να ξεχάσουν και να συγχωρήσουν. Και αυτός ο παράγοντας είναι πιο σημαντικός από οποιοδήποτε γραφείο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ειδικός.

Vedomosti

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γουάνγκ Γι, Διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ανέφεραν στο Vedomosti δύο πηγές από την προεδρική διοίκηση της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο διπλωμάτης ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλη πηγή διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης σχεδιάζεται με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Ο Wang Yi ανέβηκε άλλο ένα σκαλί και συμμετέχει στην εξωτερική πολιτική εντός της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΚ. Αυτό είναι επίσημα ένα επίπεδο πάνω από το Υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα η νούμερο ένα απαίτηση για τους Κινέζους διπλωμάτες που ήταν η πρώτη που διατυπώθηκε το 2018 είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος», λέει ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ασίας-Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Alexander Lomanov. Κατά τη γνώμη του, δεδομένης της κλίμακας του γραφείου του Wang, δεν θα συζητηθούν στη Ρωσία ορισμένα τεχνικά ζητήματα πριν από την επίσκεψη του Xi τον Φεβρουάριο, αλλά σημαντικά στρατηγικά ζητήματα.

Η περιοδεία του Wang στη Ρωσία είναι πολύ πιθανή στο πλαίσιο της πιθανής επίσκεψης του Xi την άνοιξη, λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Vasily Kashin. Ωστόσο, ο ειδικός επιτρέπει την πιθανότητα αυτή η επίσκεψη να έχει άλλο λόγο.

«Εάν αποφασιστεί να αναβληθεί μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών, τότε ο Wang Yi μπορεί να συζητήσει τα θέματα πολιτικού συντονισμού. Θα πρέπει να επαναλάβω ότι έχουμε έναν μηχανισμό ετήσιων συναντήσεων μεταξύ του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και του γραμματέα του Γραφείου της Κίνας της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Παλαιότερα, ήταν ο Nikolay Patrushev και ο Yang Jiechi που συναντιόντουσαν κάθε χρόνο. Συνήθως, αν η συνάντηση ήταν στη Μόσχα, ο Yang συναντιόταν με τον Πούτιν και στο Πεκίνο, ο Xi με τον Patrushev. Τώρα παρόλο που ο Wang αντικατέστησε τον Yang, δεν χρειάζεται να γίνονται αυτές οι τακτικές διαβουλεύσεις τόσο συχνά», πιστεύει ο ειδικός.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η επίσκεψη του διπλωμάτη να σχετίζεται με προετοιμασίες επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη ή με συντονισμό πολιτικών θέσεων για κάποιο σημαντικό και επείγον πρόβλημα, πιθανώς, παραμονές κάποιων σοβαρών γεγονότων.

Όπως έγραψε το Politico επικαλούμενο τις πηγές του στις 17-18 Φεβρουαρίου, ο Wang σχεδιάζει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (όπου η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι η Κίνα σκοπεύει να αποκαταστήσει θερμότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

Izvestia

Οι BRICS είναι απιθανό να απεξαρτηθούν από το δολάριο σύντομα δημιουργώντας ένα κοινό νόμισμα, είπαν ειδικοί στην Izvestia, καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή απόρριψης του δολαρίου στο εμπόριο. Την περασμένη εβδομάδα, η Αργεντινή και η Βραζιλία ξεκίνησαν την ανάπτυξη του κοινού νομίσματος Sur, το οποίο πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος για τα μέλη των BRICS.

Σύμφωνα με τον Joao Feres Junior του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, αλλά για μια συμφωνία που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συναλλάσσονται χωρίς να χρησιμοποιούν το δολάριο.

Ο πρόεδρος του κέντρου CRIES της Λατινικής Αμερικής (Μπουένος Άιρες) Andres Serbin πιστεύει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος για την περιοχή της Ευρασίας στο πλαίσιο του SCO είναι πιο προχωρημένη. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη αυτής της ιδέας στο πλαίσιο των BRICS είναι πιο δύσκολη επειδή τα μέλη της θα αργήσουν να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της υπάρχουσας ασυμμετρίας μεταξύ των οικονομιών των σημερινών μελών και λόγω της πιθανής ένταξης της Αργεντινής και του Ιράν στην ομάδα.

«Η Κίνα, όπως και άλλα μέλη των BRICS, υποστηρίζει μεγαλύτερη ανεξαρτησία της οικονομικής πολιτικής από το δολάριο. Ωστόσο, ένα ενιαίο νόμισμα δεν θα δημιουργηθεί σύντομα και, πιθανότατα, θα ακολουθήσει την πορεία του σχηματισμού του καλαθιού των νομισμάτων με το γιουάν. Η Κίνα είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος ενός συντονιστή των διεθνών χρηματοοικονομικών διαδικασιών; Θα παραμείνει το γιουάν υπό την εξουσία των κινεζικών κρατικών φορέων; Και θα επιτευχθεί ενότητα των BRICS σχετικά με το ποιο νόμισμα είναι το υποστηρικτικό; Οι συνομιλίες για αυτά τα ζητήματα θα είναι δύσκολη», τόνισε η Ανώτερη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Yelena Safronova.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...