Ρωσικός Τύπος: Γιατί επισκέφθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας τη Μόσχα – Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να αποσταθεροποιήσουν την Κεντρική Ασία

Μόσχα - Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Μόσχα – Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Izvestia

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ και θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές έως ότου ολοκληρωθεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της χώρας στην Ουκρανία, αλλά και πάλι, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τον διάλογο με τη Μόσχα. Αυτό δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε η Izvestia επισημαίνουν ότι η Αυστρία είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή στη σύγκρουση, καθώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι χώρα του ΝΑΤΟ.

“Οι Αυστριακοί επιμένουν σε πιο ισορροπημένες προσεγγίσεις ακόμη και από τους Γερμανούς, διεκδικώντας το ρόλο ενός παγκόσμιου μεσολαβητή σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος της ΕΕ, αρνήθηκαν να παράσχουν όπλα στην Ουκρανία”, σημείωσε ο Βαντίμ Τρουχάτσεφ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η Αυστρία είναι σε θέση να διαδραματίσει θετικό ρόλο ως μεσολαβητής επειδή είναι ένα ουδέτερο κράτος, τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Σβάιτσερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία της χώρας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν ανήκει σε κανένα μπλοκ και αντιτίθεται στις προσπάθειες επίλυσης ζητημάτων με στρατιωτικά μέσα. “Σαφώς, εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη πολιτική που περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ΕΕ, ο ρόλος της Αυστρίας είναι πολύ σημαντικός αυτή τη στιγμή, διότι εάν ο ηγέτης μιας χώρας της ΕΕ που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ επισκεφθεί τη Ρωσία, δεν περιπλέκει τις συζητήσεις”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Επιπλέον, η Αυστρία αντιτίθεται σε εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μόσχα. «Η Βιέννη εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια. Η Αυστρία ήταν ο μεγάλος υποστηρικτής του Nord Stream 2. Και τώρα, συνεχίζουν να τονίζουν ότι παρόλο που υποστηρίζουν τις κυρώσεις της ΕΕ, τα εθνικά τους συμφέροντα δεν πρέπει να υποφέρουν. Αυτά τα συμφέροντα περιλαμβάνουν ιδιαίτερα την προμήθεια ρωσικού αερίου», σημείωσε ο Schweitzer.

Το ρωσικό ρούβλι θα συνεχίσει να ενισχύεται τον Απρίλιο και η άρση ορισμένων νομισματικών περιορισμών δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, δήλωσαν ειδικοί που μίλησαν στην Izvestia. Η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά περισσότερα από έξι ρούβλια στις 11 Απριλίου έμοιαζε περισσότερο με αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και συναισθηματικής αντίδρασης.

Ο κύριος λόγος για την αποδυνάμωση του ρουβλίου ήταν η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να άρει ορισμένους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί νωρίτερα, είπαν οι αναλυτές. Περιλάμβανε ιδίως την ακύρωση προμήθειας 12% για αγορές ξένου συναλλάγματος μέσω χρηματιστών και την άδεια στις τράπεζες να αρχίσουν να πωλούν ξένο συνάλλαγμα σε μετρητά σε ιδιώτες στις 18 Απριλίου, αλλά μόνο τα μετρητά που λαμβάνουν από τις 9 Απριλίου.

«Με χαλάρωση των περιορισμών, ορισμένοι αγοραστές ξένου νομίσματος θα επιστρέψουν στην αγορά. Ωστόσο, η επιστροφή τους δύσκολα θα οδηγήσει σε μακρά και σημαντική αποδυνάμωση του ρουβλίου, τουλάχιστον όσο οι αρχές δεν μειώνουν το επίπεδο των υποχρεωτικών πωλήσεων των εσόδων από εξαγωγές και της χαλάρωσης των περιορισμών στη μεταφορά ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό, που πρακτικά σημαίνει απαγόρευση», επεσήμανε ο χρηματιστηριακός εμπειρογνώμονας της BCS World of Investment, Ντμίτρι Μπαμπίν.

Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί επί του παρόντος να ελαφρύνει τη ζήτηση ξένου νομίσματος προκειμένου να εξισορροπήσει την προσφορά της στο χρηματιστήριο, σημείωσε ο αναλυτής του Ομίλου Finam, Alexander Potavin. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας θα είναι θετικά τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτρέψει την αποδυνάμωση του ρουβλίου ακόμη και μετά την άρση του τέλους για την αγορά δολαρίων και ευρώ.

Ο Babin αναμένει ότι η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αμβλύνει σταδιακά τους περιορισμούς σε ξένο νόμισμα. Εάν η γεωπολιτική κατάσταση και οι συνθήκες της εξωτερικής αγοράς δεν αλλάξουν πολύ, το δολάριο θα παραμείνει σε επίπεδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 78 και 86 ρούβλια τον Απρίλιο.

Kommersant

Τη Δευτέρα, η Μολδαβία και η Γεωργία έλαβαν αιτήσεις για υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, παρόμοια με αυτή που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι την Παρασκευή. Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να υποτεθεί ότι οι τρεις χώρες ενδέχεται να είναι σύντομα υποψήφιες. Ωστόσο, οι προοπτικές τους για ένταξη στην ΕΕ εξακολουθούν να φαίνονται αμυδρές, γράφει η Kommersant.

Ενημερωμένη πηγή από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Μολδαβίας είπε στην εφημερίδα ότι η αίτηση περιλάμβανε διάφορες ερωτήσεις: «Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Το πολιτικό μέρος καλύπτει τον τομέα της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το οικονομικό περιλαμβάνει τα οικονομικά, τη μακροοικονομία, τον τραπεζικό τομέα και θέματα προϋπολογισμού», διευκρίνισε.

“Μια συμφωνία σύνδεσης και διαδικασία ένταξης συνήθως σημαίνουν τις ίδιες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλισης των νόμων ενός εταίρου της ΕΕ με τους κανόνες της ένωσης”, σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Tatyana Romanova. «Είναι άλλο πράγμα που μια συμφωνία προσχώρησης κάνει τη διαδικασία των νομοθετικών αλλαγών πιο σκληρή», πρόσθεσε ο ειδικός. “Η διαδικασία είναι μάλλον δύσκολη αυτή καθαυτή και το ερώτημα είναι, για παράδειγμα, εάν η Ουκρανία έχει θεσμική ικανότητα να την πραγματοποιήσει σε αυτό το σημείο”, είπε η Romanova. Σύμφωνα με αυτήν, οι Βρυξέλλες «προτιμούν να κάνουν συνομιλίες με μια ομάδα χωρών για να τις συγκρίνουν και να τις κάνουν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους».

“Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ορισμένοι έχουν ήδη επισημάνει ότι είναι μόνο η αρχή ενός ταξιδιού”, τόνισε η Romanova. Διάφορες επιλογές για μερική ένταξη προτείνονται ως εναλλακτική λύση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτές θα απαιτήσουν αλλαγές στις βασικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παλιά θα έλεγα ότι θα βρισκόταν ένας συμβιβασμός με τον καθορισμό μιας ημερομηνίας μέχρι την οποία η Ουκρανία θα έπρεπε να πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην παρούσα κατάσταση, δεν αποκλείω να υπάρξει ένα μοντέλο για κάποια μερική ένταξη που σίγουρα θα αποδεικνυόταν καταστροφική για την ίδια την ΕΕ», είπε η Romanova.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αφγανιστάν Tomas Niklasson πραγματοποίησε διαβουλεύσεις στο Τατζικιστάν. Αφγανικά θέματα συζητήθηκαν επίσης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι στη Ντουσάνμπε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι αναλύουν την κατάσταση στην Κεντρική Ασία πριν ξεκινήσουν μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης της περιοχής, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta.

«Δεδομένης της σκληρής θέσης του Τατζικιστάν εναντίον των Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) και της άρνησης να διεξαγάγει εποικοδομητικές συνομιλίες με το νέο καθεστώς στην Καμπούλ, η Δύση φαίνεται να βλέπει τη χώρα ως δίαυλο υποστήριξης των λεγόμενων δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν για να δημιουργήσει το απαραίτητο επίπεδο αστάθειας στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Κνιάζεφ.

“Η αστάθεια παραμένει κατά μήκος των νότιων συνόρων των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Η ΕΕ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν χάος στα νότια σύνορα των χωρών της Κεντρικής Ασίας επειδή είναι η ζώνη ευθύνης και συμφερόντων της Ρωσίας, επομένως ακόμη και μικρές εντάσεις στο βόρειο Αφγανιστάν θα αποσπούσαν την προσοχή των πόρων της Ρωσίας που επί του παρόντος επικεντρώνεται στην Ευρώπη», τόνισε ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απομάκρυνση του Imran Khan από τη θέση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ στο Πακιστάν, η οποία σύντομα θα επεκταθεί στο Αφγανιστάν.

«Αξιωματούχοι της ΕΕ δοκιμάζουν την κατάσταση μέσω του Τατζικιστάν προτού κλιμακώσουν μια σύγκρουση που θα επεκταθεί στη Ρωσία μέσω του Καζακστάν», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Mars Sariyev. «Η πρόσφατη ψήφος δυσπιστίας κατά του Πακιστανού πρωθυπουργού δίνει ελευθερία στη Δύση. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προωθήσουν το προκαθορισμένο σχέδιό τους για αποσταθεροποίηση της περιοχής», τόνισε ο Σαρίγιεφ.

Vedomosti

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Νότιας Οσετίας, ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας Ανατόλι Μπιμπίλοφ και ο αρχηγός του κόμματος Nykhas, Άλαν Γκαγκλόγιεφ, έχουν εισέλθει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γράφει η Vedomosti.

Στις 30 Μαρτίου, ο Μπιμπίλοφ έκανε μια δήλωση σχετικά με την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία. Ο Γκαγκλόγιεφ υποστήριξε την ιδέα αλλά κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι χρησιμοποίησε το θέμα για προεκλογικούς σκοπούς. Το θέμα της ένταξης της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία είναι πολύ πιεστικό για τη δημοκρατία. Είχε αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πριν από το 2008, όταν η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά από έναν πενθήμερο πόλεμο με τη Γεωργία. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές αρχές της Ρωσίας δεν έχουν κάνει ακόμη σαφείς δηλώσεις για το θέμα.

Δεν υπάρχουν αντιρρώσοι πολιτικοί στη Νότια Οσετία, δήλωσε ο Soslan Dzhusoyev, πρώην σύμβουλος των προέδρων της Νότιας Οσετίας Bibilov και Tibilov. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία. “Ούτε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε ο Ρώσος πρόεδρος έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στην πρωτοβουλία. Είναι εύκολο να γίνει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, μόλις επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τη Μόσχα”, είπε ο Τζουσόγιεφ.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...