Ρωσικός Τύπος: Γιατί ο Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού

Πόλη Πέρμ, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Πόλη Πέρμ, Ρωσία / Πηγή: Latitude

Kommersant

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να τεθούν σε ειδική επιφυλακή οι πυρηνικές δυνάμεις, δικαιολογώντας αυτή την απόφαση με τις «μη φιλικές οικονομικές ενέργειες» της Δύσης, καθώς και την «επιθετική» ρητορική κατά της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας μεταφέρθηκαν σε αυτό το βαθμό ετοιμότητας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ηγεσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.

“Πιθανότατα, μιλάμε για τη μεταφορά του συστήματος ελέγχου των πυρηνικών δυνάμεων σε μια κατάσταση που καθιστά τις δυνάμεις αποτροπής πιο σταθερές σε περίπτωση επίθεσης”, είπε ο Pavel Podvig, Διευθυντής του Προγράμματος Ρωσικών Πυρηνικών Δυνάμεων, Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό ( UNIDIR) στην Kommersant. “Συνολικά, όταν μια δύναμη περιορισμού έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, γίνεται λιγότερο ευάλωτη σε ένα πρώτο χτύπημα, είτε είναι αποκεφαλισμός είτε αφοπλισμός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί πρώτη.”

Επιπλέον, ο Ανώτερος Ερευνητής στην Ακαδημία Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων Βασίλι Λάτα είπε στην Kommersant ότι η εντολή του προέδρου επιδιώκει «να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Δύση, αλλά, αντίθετα, να αποτρέψει την επιδείνωσή της». Ο Λάτα πιστεύει ότι μέσω αυτής της απόφασης, ο Πούτιν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η ανάμειξη στη στρατιωτική σύγκρουση υπέρ της Ουκρανίας ήταν απαράδεκτη. «Ως εκ τούτου, ο Πούτιν τους στέλνει ένα άλλο μήνυμα: πραγματοποιούμε μια ειδική επιχείρηση, μην ανακατευτείτε σε αυτό, γιατί είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα», είπε ο ειδικός. “Προς το παρόν, είναι μια αναγκαία και λογική απόφαση. Αυτό θα υποχρεώσει να αρχίσουν να σκέφτονται οι θερμοκέφαλοι από την άλλη πλευρά.”

Η ΕΕ και τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία. Αλλά ακόμη και η πλήρης διακοπή των διεθνών πτήσεων δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εν μέσω αυτών των κυρώσεων, ανέφερε η Kommersant.

«Μέχρι την Παρασκευή, ουδέποτε είχαμε υποθέσει ότι η Ρωσία θα απομονωθεί από τον κόσμο», είπε πηγή. Άλλοι ειδικοί σημείωσαν ότι η S7 και η Ural Airlines, των οποίων οι στόλοι είναι κυρίως μισθωμένοι στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν ακραίες πιέσεις. Ήδη έχουν αρχίσει να απομακρύνονται αεροπλάνα. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Ιρλανδία έστειλε αυστηρή ειδοποίηση στην αεροπορική εταιρεία Pobeda για να ανακαλέσει τρία αεροσκάφη Boeing 737. Η Yakutia Airlines και τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες έλαβαν τις ίδιες επιστολές, σύμφωνα με την Kommersant.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Debevoise & Plimpton, Alan Kartashkin, επιβεβαίωσε ότι όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 28 Μαρτίου. Συνολικά, σύμφωνα με τον ειδικό, οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε πολλά ζητήματα να παραμένουν ασαφή. “Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κανένα ίδρυμα που να μπορεί να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση. Όλοι οι ειδικοί περιμένουν επίσημες διευκρινίσεις, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα ληφθούν σύντομα.”

«Η κατάσταση με τις συναλλαγές χρηματοδοτικής μίσθωσης αμερικανικών εταιρειών είναι πιο ενδιαφέρουσα, καθώς δεν επέβαλε κυρώσεις στη χρηματοδοτική μίσθωση», είπε ο Καρτασκίν. Οι ειδικοί διχάζονται για το αν οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την προμήθεια των αεροσκαφών τους ή «να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση προς το συμφέρον της Boeing», ωστόσο, η πιθανότητα του τελευταίου σεναρίου «μειώνεται κάθε ώρα».

Vedomosti

Το σενάριο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT φαινόταν μη ρεαλιστικό μόλις πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, στις 27 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δήλωσαν επίσημα την ετοιμότητά τους να αποσυνδέσουν από το SWIFT όχι ολόκληρη τη χώρα, αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σημείωσε η εφημερίδα Vedomosti.

Την περασμένη εβδομάδα, πέντε ρωσικές τράπεζες υπέστησαν τις πιο αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις, δηλαδή η VTB, η Otkritie FC Bank, η Sovcombank, η Promsvyazbank και η Novikombank, τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ θα δεσμευτούν, ενώ οι αντισυμβαλλόμενοι των ΗΠΑ θα απαγορευθεί να συνεργαστούν μαζί τους.

«Οι πληρωμές από τη Ρωσία εκτός της χώρας θα γίνουν πιο δύσκολες, μεγαλύτερες και ακριβότερες», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ένωσης Ηλεκτρονικού Χρήματος και Εμβασμάτων Βίκτορ Ντοστόφ. «Για τις τράπεζες, αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος και σημαντική μείωση της κερδοφορίας», δήλωσε η Chief Legal Specialist της CM Grace Consulting Ekaterina Orlova. «Επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το SWIFT, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλα κανάλια», σημείωσε. “Για παράδειγμα, η χρήση τραπεζών γεφυρών (τρίτων) μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση.”

«Οι τράπεζες μπορούν να στραφούν σε εναλλακτικά συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, για παράδειγμα, βάσει διμερών συμφωνιών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας, από το Telegram έως το e-mail», δήλωσε ο συνεργάτης της ρωσικής δικηγορικής εταιρείας EMPP Mergen Doraev. «Επίσης, αντί για Visa και Mastercard, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινεζικό σύστημα UnionPay για διεθνείς πληρωμές», σύμφωνα με την Orlova. Επιπλέον, πιστεύει ότι η χρήση ψηφιακού νομίσματος θα αυξηθεί και δεν απαιτεί το σύστημα SWIFT.

Izvestia

Στις 27 Φεβρουαρίου, τέταρτη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δυνάμεις των δημοκρατιών του Ντονμπάς και της Ρωσίας συνέχισαν την επίθεσή τους, δήλωσε η Izvestia. Τρεις ακόμη οικισμοί απελευθερώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο κύριος στόχος της επιχείρησης, που είναι η απομόνωση και η περικύκλωση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου και των εθνικιστικών ομάδων που συγκεντρώνονται στο Ντονμπάς, πρόκειται να ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή του πρόκειται να υπονομεύσει σοβαρά τα αποθέματα του Κιέβου. Τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ουκρανική ηγεσία επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι το Κίεβο συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Λευκορωσία, σημειώνουν οι ειδικοί.

Επί του παρόντος, οι μονάδες του καθεστώτος του Κιέβου στο Ντονμπάς έχουν ουσιαστικά αποκοπεί και αυτό είναι το πιο έτοιμο για μάχη τμήμα του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου, Vasily Kashin . “Η επιχείρηση περικύκλωσης γίνεται η κρίσιμη και πρόκειται να την ολοκληρώσουμε”, είπε στην Izvestia. «Εάν αποτραπεί η υποχώρηση αυτών των μονάδων βαθιά μέσα στη χώρα, η Ουκρανία θα χάσει την κύρια εφεδρεία της και, αντίθετα, θα απελευθερωθούν τεράστιες δυνάμεις στη χώρα μας. Αυτές περιλαμβάνουν τα στρατεύματα των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ».

Η αποναζοποίηση και η αποστρατικοποίηση είναι ο κύριος στόχος, επομένως οι ρωσικές δυνάμεις το πραγματοποιούν σε όλη την Ουκρανία, είπε ο ειδικός. Πρέπει να νικήσουμε τον στρατό του, να καταστρέψουμε τη στρατιωτική υποδομή και να πραγματοποιήσουμε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η επίλυση τέτοιων εργασιών μπορεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ένα μήνα ή και περισσότερο. “Η αξιολόγηση της κατάστασης είναι δύσκολη. Και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πιάστηκε πολλές φορές σε ξεκάθαρα και σκόπιμα ψέματα”, σημείωσε ο ειδικός.

RBC

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε στους χρηματιστές της χώρας να πωλούν τίτλους για λογαριασμό ξένων πελατών. Αυτή η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τις 07:00 ώρα Μόσχας τη Δευτέρα, δήλωσε το RBC επικαλούμενο το επίσημο έγγραφο.

Οι παράγοντες της αγοράς κινητών αξιών που ασχολούνται με χρηματιστηριακές δραστηριότητες πρέπει να αναστείλουν την εκτέλεση όλων των εντολών πελατών, ξένων νομικών και φυσικών προσώπων για την πώληση τίτλων από τις 7:00 π.μ. ώρα Μόσχας στις 28 Φεβρουαρίου έως ότου ακυρωθεί η εντολή, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Γκαμπούνια. Οι μεσίτες πρέπει επίσης να αναφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα για την αναστολή των εργασιών, σημείωσε η RBC.

Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις δεν επεκτείνονται σε όσες αιτήσεις υποβληθούν πριν τις 7:00 π.μ. της Δευτέρας. Η έκθεση σχετικά με την εκτέλεση της εντολής πρέπει να ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης αυτού του εγγράφου από την Τράπεζα της Ρωσίας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...