Ρωσικός Τύπος: Η αναγνώριση του Ντονμπάς από τον Πούτιν αλλάζει τα δεδομένα – Ποιες κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν

Ρωσία Μόσχα Κρεμλίνο
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΜΜΕ

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ (LPR, DPR). Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα στις 21 Φεβρουαρίου και το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να τα επικυρώσει στις 22 Φεβρουαρίου.

“Είναι μια ιστορική απόφαση. Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Δύσης. Θα αποτρέψει έναν μεγάλο πόλεμο και τεράστιες απώλειες αμάχων”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κόμματος Ενωμένη Ρωσία Adalbi Shhagoshev.

Η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ήταν ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κατάσταση ειρηνικά, αλλά το Κίεβο αρνιόταν να το κάνει για πολλά χρόνια, επεσήμανε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) Alexey Chepa. “Είμαι βέβαιος ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν στις πλέον αναγνωρισμένες δημοκρατίες μετά από αυτήν την απόφαση. Θα υπογραφούν συμφωνίες και οι επιθέσεις σε αυτά τα εδάφη θα θεωρούνται επιθέσεις στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι πολίτες των δημοκρατιών”, δήλωσε ο πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πολιτικό, πρώην μέλος του Verkhovna Rada (κοινοβούλιο) Yevgeny Balitsky, οι τρέχουσες εξελίξεις πηγάζουν από το γεγονός ότι οι «μετα-Μαϊντάν αρχές» της Ουκρανίας ήταν απρόθυμες να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο πολιτικός επιστήμονας Νικολάι Πετρόφ είπε στο Vedomosti ότι η αναγνώριση του DPR και του LPR “είναι ένα παιχνίδι νεύρων”. “Ο Λευκός Οίκος παίζει ένα παιχνίδι, ορίζει ημερομηνίες για την έναρξη ενός πολέμου, ενώ το Κρεμλίνο και ο Πούτιν παίζουν άλλο ένα. Στόχος του είναι να πιέσει τη Δύση και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συμμορφωθεί με την Συμφωνίες του Μινσκ», είπε ο Πετρόφ.

Ο κοινωνικός επιστήμονας Denis Volkov τόνισε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι θα υποστήριζαν την κίνηση αναγνώρισης του DPR και του LPR πιστεύοντας ότι γίνεται για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού. «Για έναν μέσο Ρώσο πολίτη, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των ενεργειών της Ρωσίας και των οικονομικών συνεπειών, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι «ό,τι και να κάνει η Ρωσία, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κυρώσεις», εξήγησε ο Βόλκοφ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι κυρώσεις. Ούτε οι ρωσικές αρχές, ούτε η επιχειρηματική κοινότητα, ούτε οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Kommersant έχουν καμία αμφιβολία ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Ντονμπάς θα κάνει τη Δύση να απαντήσει με κυρώσεις στη Ρωσία. Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ivan Timofeev, η κατάσταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες κυρώσεις, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο. «Εάν η αναγνώριση συνοδεύεται από μια στρατιωτική επιχείρηση στην οποία εμπλέκονται ανοιχτά ρωσικά στρατεύματα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα είναι πιο πιθανό να περάσει ένα νομοσχέδιο για σκληρές κυρώσεις». Χωρίς στρατιωτική επιχείρηση, θα πρόκειται για τη μαύρη λίστα αξιωματούχων, προέβλεψε ο ειδικός.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν κυρώσεις κατά του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και των ρωσικών τραπεζών, καθώς και περιορισμούς στην αγορά ρωσικού χρέους. Πιθανοί περιορισμοί στην προμήθεια ηλεκτρονικών προϊόντων και λογισμικού στη Ρωσία είναι μια νέα επιλογή.

Συμμετέχοντες στην αγορά, ειδικοί και κυβερνητικές πηγές αναμένουν ότι αυτού του είδους οι κυρώσεις θα έχουν «καταστροφικό» αντίκτυπο. Ένας τεχνολογικός αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει πλήγμα τόσο στην καταναλωτική αγορά όσο και σε εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό για εμπορικές και κρατικές ανάγκες.

Ένα σενάριο που περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα θα συγκλονίσει την αγορά συναλλάγματος, κάνοντας το ρούβλι να φτάσει τα 85-90 ανά δολάριο σε λίγες εβδομάδες και πιθανώς να φτάσει τα 100 στο χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο διευθυντής της περιφερειακής BCS World of Investment, Γκριγκόρι Σοσνόφσκι στη Vedomosti. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές διαθέτουν εργαλεία για να κρατήσουν μακριά τη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, επομένως η βουτιά του θα είναι σύντομη και όχι καταστροφική, πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεδομένου ότι το Κίεβο στην πραγματικότητα δεν έχει κανέναν έλεγχο στο Ντονμπάς, οι κυρώσεις δεν θα είναι τόσο σκληρές όσο θα ήταν, εάν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας, τόνισε ο Σεργκέι Σουβέροφ, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της AriCapital. Κατά την άποψή του, το ρούβλι μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 85 ανά δολάριο. Ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα είναι πολύ υποτιμημένο, οπότε αν η Ρωσία δεν προχωρήσει περισσότερο από την αναγνώριση του DPR και του LPR, την άνοιξη μπορεί να δει το ρούβλι να ενισχύεται μετά από μια κατάδυση.

Nezavisimaya Gazeta

Τα ρωσικά στρατεύματα που δραστηριοποιούνται στη Συρία κατηγορούνται ότι παραβιάζουν ολοένα και περισσότερο τα πρωτόκολλα που αποσκοπούν στην αποτροπή αντιπαραθέσεων με τα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου. Αν και τα επεισόδια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στη Συρία τα τελευταία χρόνια, η πιθανή εξέλιξη της κρίσης γύρω από την Ουκρανία αυξάνει την πιθανότητα να επηρεαστεί η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Τα τελευταία χρόνια, ρωσικά και αμερικανικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε τυχαία περιστατικά στη Συρία. Πολυάριθμα βίντεο δείχνουν τις στρατιωτικές περιπολίες των δύο χωρών να προσπαθούν να οδηγήσουν η μία την άλλη από μεγάλους αυτοκινητόδρομους και να κλείσουν το δρόμο η μία στην άλλη. Ωστόσο, δεν υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις.

Ο ειδικός του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Kirill Semenov, δεν αναμένει αύξηση της έντασης στη Συρία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. «Αντίθετα, η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχει κάπως ηρεμήσει την κατάσταση στη Συρία και κανένα από τα μέρη δεν έχει προσπαθεί να αυξήσει την ένταση», σημείωσε ο αναλυτής. «Η ατμόσφαιρα εκεί είναι περισσότερο ήρεμη καθώς το πρόβλημα είναι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Yury Lyamin, εάν θα τεθούν σε κίνδυνο τα συριακά κανάλια μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί η Ρωσία από τη Δύση. «Αν οι εντάσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, τελικά θα επηρεάσει αναπόφευκτα τα πάντα», τόνισε ο ειδικός. «Συγκεκριμένα, οι επιλογές για τη διασφάλιση της αποσύγκρουσης μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία θα περιοριστούν. Επιπλέον, είναι επίσης πιθανό ένα από τα μέρη κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει τη συριακή κατάσταση για να ασκήσει πίεση στο άλλο μέρος ή να αποσπάσει μέρος της προσοχής του», σημείωσε ο Λάμιν.

Kommersant

Η πολυεθνική πετρελαίου και φυσικού αερίου, Shell, αναμένει ότι το έλλειμμα εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα φτάσει τους 180-340 εκατ. τόνους έως το 2040. Μέχρι τότε, η ζήτηση LNG θα ξεπεράσει τους 700 εκατ. τόνους, αύξηση 90% από το επίπεδο του 2021. Την ίδια στιγμή, οι τιμές θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς, γράφει η Kommersant.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βλέπει αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το 2030, ανέφερε η Shell στην ετήσια ανασκόπηση, επικαλούμενη στοιχεία της αγοράς. Το μερίδιο του LNG στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, με τη ζήτηση για LNG να ενισχύεται πρώτα και κύρια από την ασιατική αγορά.

Η Maria Belova της Vygon Consulting επισημαίνει ότι η τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την απαγόρευση των συμβάσεων αερίου που θα λήγουν μετά το τέλος του 2049. Ωστόσο, δεν εμποδίζει τις εταιρείες να υπογράφουν παραδοσιακές μακροπρόθεσμες συμβάσεις για περίπου 25 χρόνια. Η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, με ευρωπαϊκή εταιρεία θα λήξει το 2040 (είναι σύμβαση με την αυστριακή OMV). Δεδομένου ότι μόνο το 30% του LNG που σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Ευρώπη θα παραδοθεί οπωσδήποτε βάσει συμβάσεων το 2030, δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τους καταναλωτές.

«Τουλάχιστον, πρόκειται για κίνδυνο τιμών, διότι για να διασφαλιστεί η προσφορά σπάνιων ποσοτήτων LNG στην περιοχή, οι τιμές πρέπει να είναι ίδιες ή υψηλότερες από ό,τι στην Ασία», εξήγησε η Belova. Σαφώς, καθώς οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού αναμένουν διπλασιασμό των τιμών του LNG τα επόμενα 20 χρόνια, συνάπτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν σταθερές εισαγωγές και προβλέψιμες τιμές. Οι ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν επίσης να αυξήσουν τις εισαγωγές LNG, επομένως «θα πρέπει να ενεργούν με παρόμοιο τρόπο, και όχι μόνο όσον αφορά το LNG», σημείωσε ο αναλυτής.

Izvestia

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να τελειώσει μόλις φέτος, προβλέπει η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία Μελίτα Βούϊνοβιτς. Για μήνες, ειδικοί γιατροί έλεγαν ότι το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, επισημαίνοντας την παραλλαγή Omicron που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί μια πιο ήπια ασθένεια από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, παρόλο που εξαπλώνεται πιο γρήγορα, σημειώνει η Izvestia.

Η Διδάκτωρ της Ιατρικής Τατιάνα Ρουζέντσοβα πιστεύει ότι παρόλο που η Omicron είναι εδώ για να μείνει, τα χαρακτηριστικά της είναι δυνατό να την καταστήσουν ως εποχιακό ιό. Σύμφωνα με τον ιολόγο του Κέντρου Gamaleya, Anatoly Altshtein, ένας μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων θα οδηγήσει στον εκφυλισμό του τελευταίου στελέχους, ώστε να μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί για πάντα.

Το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας δεν θα είναι απλώς μια ανακούφιση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν πολλά πράγματα στα οποία έχουν συνηθίσει, ενώ κάποια πράγματα θα είναι εκεί για να μείνουν. Η χρήση μάσκας θα μπορούσε να είναι η μικρότερη ανησυχία των ανθρώπων. Ο Altshtein επισημαίνει ότι η έρευνα για τα στελέχη του ιού θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, επομένως θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Οι λάτρεις των ταξιδιών θα πρέπει να προσπαθήσουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα ή να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα, επειδή τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, είναι ο εσωτερικός τουρισμός που πρόκειται να λάβει ώθηση, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν θα ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν συνηθίσει στην τηλεργασία θα πρέπει να ξεχάσουν να τρώνε πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι και να αρχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους κάθε μέρα, παλεύοντας με μποτιλιαρίσματα αν οδηγούν και με μεγάλο πλήθος αν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να προσφέρουν μικτά προγράμματα τηλεεργασίας στους υπαλλήλους τους.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...