Ρωσικός Τύπος: Η αποχώρηση του Τζόνσον θα επηρεάσει τη Ρωσία; – Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στραγγαλίζουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της παγκόσμιας πείνας

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

ΜΜΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επιτέλους την παραίτησή του. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται τώρα να επιλέξει νέο αρχηγό που θα ηγηθεί της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντιρωσική πολιτική του Λονδίνου δεν θα αλλάξει υπό τον νέο πρωθυπουργό, γράφει η Vedomosti.

Η αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία έγινε αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον Τζόνσον και δύσκολα θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον και το Λονδίνο θα παραμείνει ο πιο μεγάλος αντίπαλος της Μόσχας στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Ανώτατης Σχολής Ντμίτρι Σουσλόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brexit έπαιξε επίσης ρόλο εδώ καθώς το Λονδίνο πρέπει να παραμείνει στην τροχιά των ΗΠΑ. «Υπάρχει ισχυρή αντιρωσική συναίνεση μεταξύ της ελίτ του Συντηρητικού Κόμματος. Και δεδομένου ότι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για πρωθυπουργό είναι η [Υπουργός Εξωτερικών Λιζ] Τρας και [Υπουργός Άμυνας Μπεν] Γουάλας, οι οποίοι είναι από τους κύριους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, αλλαγή δεν αναμένεται», τόνισε ο Σουσλόφ.

“Μετά την ανακοίνωση παραίτησης, ένας πρωθυπουργός συνήθως συνεχίζει τη δουλειά έως ότου το κυβερνών κόμμα επιλέξει νέο ηγέτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι Τόρις έχουν γίνει τόσο μισαλλόδοξοι με τον Τζόνσον που δεν θέλουν να συνεχίσει ως πρωθυπουργός», εξήγησε στην Izvestia η επικεφαλής του Κέντρου Βρετανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Γελένα Ανανίεβα. «Τώρα, υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση του Τζόνσον με κάποιον τεχνοκράτη που θα αναλάβει ως πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές», πρόσθεσε ο ειδικός.

Όταν ένα κυβερνών κόμμα αλλάζει αρχηγό μεταξύ των βουλευτικών εκλογών, υπάρχει πάντα πρόβλημα, επειδή ο νέος πρωθυπουργός λαμβάνει υποστήριξη μόνο από το κόμμα του, αλλά όχι από όλους τους Βρετανούς ψηφοφόρους. Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, ο νέος πρωθυπουργός ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ο ειδικός στη βρετανική πολιτική Βασίλι Γεγκόροφ πιστεύει ότι είναι απίθανο να συμβεί αυτή τη φορά, επειδή η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου περνά δύσκολες στιγμές και οι Τόρις δεν θα έχουν το θάρρος να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά θα επιλέξουν τις προγραμματισμένες για το 2024.

Nezavisimaya Gazeta

Δύο μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών ένωσαν για πρώτη φορά τις φωνές τους για να μιλήσουν για την κινεζική απειλή. Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι το Πεκίνο ανακατεύεται στην πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών. Ο Γενικός Διευθυντής της MI5 του Ηνωμένου Βασιλείου, Ken McCallum, δήλωσε με τη σειρά του ότι το Λονδίνο απέτρεψε τη μεταφορά πληροφοριών στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Wray, η ένταξη της Ταϊβάν στην Κίνα θα οδηγούσε σε παγκόσμια οικονομική κατάρρευση καθώς ξένες εταιρείες θα εθνικοποιούνταν στην Κίνα ή θα παραδίδονταν στους Κινέζους. Το Πεκίνο απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά ξεκίνησε δοκιμές για να καταλάβει την ικανότητα της οικονομίας του να ανταποκριθεί στις κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Το γεγονός ότι το FBI και η MI5 αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο για το πόσο επικίνδυνο είναι να αντιμετωπίζεις την Κίνα δεν προκαλεί έκπληξη, τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Vasily Kashin. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να αναλάβει σοβαρή δράση στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά ήταν πάντα ισχυρό από πλευράς πληροφοριών. Όσον αφορά τις προσπάθειες της Κίνας να προστατευθεί από κυρώσεις παρόμοιες με τις αντιρωσικές, η δουλειά είναι πράγματι σε εξέλιξη. Οι Κινέζοι κάνουν τεστ αντοχής, σε μεγάλη κλίμακα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και την απάντηση της Ρωσίας σε αυτές», εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Kashin, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν οι ίδιοι περιορισμοί κατά της Κίνας όπως και κατά της Ρωσίας. “Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Αν κάποιος προσπαθούσε να επιβάλει έναν αποκλεισμό της Κίνας όπως έγινε με τη Ρωσία, αυτό θα ήταν ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία που θα πυροδοτούσε την κατάρρευση όλων των αλυσίδων παραγωγής”, τόνισε ο αναλυτής.

Η κρατικοποίηση δυτικών περιουσιακών στοιχείων ή η μεταβίβασή τους σε Ρώσους ιδιοκτήτες συνεχίζεται στη Ρωσία, σημείωσε ο Kashin. Στην Κίνα, αυτή θα ήταν μια διαδικασία σε αστρονομική κλίμακα. Τα ετήσια έσοδα των αμερικανικών εταιρειών μόνο στην Κίνα είναι περίπου 700 δις δολάρια και 70.000 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί εάν η Κίνα ανταποκριθεί στις πιθανές κυρώσεις όπως έκανε η Ρωσία, τόνισε ο αναλυτής.

Rossiyskaya Gazeta

Περίπου το δέκα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού λιμοκτονεί και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, λένε οι ειδικοί. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ένας από τους ένοχους. Μια τόσο μεγάλη χώρα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κόσμο, αλλά η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να εμποδίζουν τον εξοπλισμό και τις προμήθειες για να συμβεί αυτό, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.

Η Δύση φοβάται για την αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση από τα τέλη Φεβρουαρίου, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία. Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και έτσι οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της Μόσχας. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι το θέμα είχε γίνει εμφανές πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η στροφή των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς τα βιοκαύσιμα ήταν ένας από τους λόγους που πυροδότησε την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, μαζί με την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε νωρίτερα η Διευθύντρια Αγροτικής Πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών Evgenia Serova.

Η Ρωσία, με την τεράστια έκταση και τους μεγάλους πόρους γλυκού νερού, μπορεί να διαδραματίσει «κολοσσιαίο ρόλο» στην επίλυση του διλήμματος της πείνας, σημείωσε ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Επιτροπής Οικολογίας, Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Φετίσοφ. Ωστόσο, η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ήταν περίπλοκη για τα ρωσικά σιτηρά. Την ίδια στιγμή, αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί αγροτικού εξοπλισμού και προμηθευτές σπόρων και φυτοπροστατευτικών παραγόντων έχουν ανακοινώσει σχέδια να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, σημείωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών Έντουαρντ Ζέρνιν. “Δεν θα βλάψει τη Ρωσία επειδή είναι αυτοσυντηρούμενη. Ωστόσο, θα μειώσει τις εξαγωγικές μας δυνατότητες, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να παρέχει λιγότερες προμήθειες στις αναπτυσσόμενες χώρες”, εξήγησε ο ειδικός.

Izvestia

Οι Ρώσοι βουλευτές σταθμίζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν ή να αναστείλουν μια συνθήκη που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Νορβηγία στη Θάλασσα του Μπάρεντς, γράφει η Izvestia.

Οι συνθήκες για την εδαφική και θαλάσσια οριοθέτηση δεν προβλέπουν την καταγγελία τους, επειδή στόχος τους είναι να τερματιστούν οι εδαφικές διαφορές. “Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, ακόμη και αν η Ρωσία απέχει από την καταγγελία της συνθήκης, μπορεί να αναστείλει τη συνεργασία σε ορισμένα ζητήματα, ιδιαίτερα την αλιεία και τους υδρογονάνθρακες”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου Κονσταντίν Κρασνοκούτσκι.

Μια άλλη υπό συζήτηση συνθήκη αφορά το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Από το 1920, ανήκει στη Νορβηγία, αλλά η χώρα είναι υποχρεωμένη να παρέχει απεριόριστη πρόσβαση και μια ευκαιρία για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων σε άλλα μέρη της συνθήκης. Ωστόσο, το Όσλο θεωρεί το έγγραφο ως απόδειξη της πλήρους κυριαρχίας του στο Σβάλμπαρντ.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νορβηγία εντάχθηκε σε ορισμένες από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το Όσλο επικαλέστηκε τους περιορισμούς όταν απαγόρευσε την παράδοση φορτίου στον ρωσικό οικισμό Μπάρεντσμπουργκ. Αν και τελικά, η Νορβηγία επέτρεψε τη μεταφορά του φορτίου εκεί, το θέμα υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ των μερών της συνθήκης, επειδή πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια, σημείωσε  ο Επικεφαλής του Κέντρου Αρκτικής Μελετών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Valery Zhuravel.

«Ο Καναδάς, η Δανία και η Ισλανδία είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τις δραστηριότητες της Νορβηγίας, δηλαδή τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας της αλιείας», τόνισε ο ειδικός. Ωστόσο, ακόμη και με κοινά συμφέροντα, οι δυτικές χώρες είναι απίθανο να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της Μόσχας να πραγματοποιήσει νέες διαβουλεύσεις για το Σβάλμπαρντ στην παρούσα κατάσταση.

Kommersant

Η Λιθουανία έχει απορρίψει σθεναρά την ιδέα ενός διαδρόμου για τη διέλευση ρωσικών εμπορευμάτων στον δυτικότερο θύλακα της χώρας, το Καλίνινγκραντ, ενώ η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει απαγορεύοντας τις εισαγωγικές ροές μέσω των χωρών της Βαλτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει δώσει ακόμη καμία διευκρίνιση.

Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της FM για την Επιχειρηματική Ανάπτυξη, Alexey Misailov, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις μείωσης της οδικής κυκλοφορίας εμπορευμάτων επειδή το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου γίνεται από καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα και άλλα είδη που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις παραδίδονται πλέον δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Παραγωγής της Novelco Viktoria Vlasova, μετά την επιβολή περιορισμών από τη Λιθουανία, οι ναυλωτές άρχισαν επειγόντως να αλλάζουν με χρήση αεροσκαφών και σκαφών. «Η κίνηση φορτίου δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει γίνει άλλη επιλογή παράδοσης», σημείωσε. «Τα φορτηγά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μια διαδρομή που διασχίζει τα σύνορα Λιθουανίας-Ρωσίας, αλλά τα εμπορεύματα ελέγχονται διεξοδικά, γεγονός που προκαλεί μεγάλες ουρές», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία περιορισμού της διαμετακόμισης αγαθών στη Ρωσία μέσω των χωρών της Βαλτικής, η Vlasova επεσήμανε την πιθανή αύξηση του κόστους logistics, προσθέτοντας ότι τα φορτηγά που ταξιδεύουν από την Κίνα στην ΕΕ μέσω Ρωσίας θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη μέσω Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία, γεγονός που θα επηρεάσει το κόστος μεταφοράς και τους χρόνους παράδοσης. Εξάλλου, εάν απαγορευθεί η διέλευση μέσω των χωρών της Βαλτικής, η Πολωνία θα γίνει μονοπώλιο στον τομέα αυτό. Ο ιδρυτής της VIG Trans, Igor Rebelsky, πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών ναυτιλίας και μείωση της γκάμας των ευρωπαϊκών προϊόντων που διατίθενται στη Ρωσία.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...